Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prevratný objav: Vakcína proti KORONAVÍRUSU za jeden dolár a ešte k tomu v spreji do nosa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Výskumný tím vedený Rakúšanom Petrom Paleseom z Icahn School of Medicine at Mount Sinai v USA pracuje na koronavírusovej vakcíne, ktorú je možné podať cez nos - a mala by stáť iba jeden dolár. Prvé klinické štúdie sa nedávno začali v juhovýchodnej Ázii a Latinskej Amerike.

Vedci sú presvedčení, že ich vakcína bude v strednodobom horizonte potrebná, najmä v krajinách so strednými a nižšími príjmami, uviedol Palese pre agentúru APA. Virológ z Linzu je riaditeľom Katedry mikrobiológie Lekárskej fakulty Mount Sinai a má bohaté skúsenosti s vývojom vakcín.

Okrem svojej špecializácie - chrípkových vírusov - ktorým sa venuje v spolupráci s rakúskym virológom Florianom Krammerom, ktorý pracuje na tom istom mieste, sa vedci mohli spoľahnúť aj na svoje skúsenosti s koronavírusmi v uplynulom pandemickom roku.

Corona je výrazne odlišný patogén

Nový vírus SARS-CoV-2 je porovnateľný s novou základnou variáciou chrípkových vírusov. Ako je známe, takmer všetci ľudia už prišli do styku s koronavírusmi, ale nový patogén je zjavne iný. Nakoniec to ukazuje aj fakt, ako reaguje populácia, keď je konfrontovaná s patogénom, s ktorým imunitný systém nemá skúsenosti.

Prevratný objav: Vakcína proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Farmaceutické spoločnosti preberajú zamestnancov

Spolu s Krammerovou pracovnou skupinou výskumný tím už nejaký čas pracuje na vývoji koronavírusovej vakcíny. V porovnaní s veľkými farmaceutickými spoločnosťami, ktoré dostávajú masívnu finančnú podporu politikov, je proces oveľa pomalší. Niektorí vedci boli v posledných mesiacoch tiež odlákaní farmaceutickými firmami. „Nie som z toho šťastný, ale je to pravda,“ povedal Palese: „Som ale veľmi ohromený vynikajúcimi výsledkami, ktoré sa dosiahli.“

Nová vakcína by mala „vyplniť medzeru“

Tím chce vlastnou vakcínou „vyplniť medzeru“. Ide o takzvanú vektorovú vakcínu, pri ktorej sa časti genómu vírusu SARS-CoV-2 - konkrétne tá časť, ktorá obsahuje konštrukčné pokyny pre proteín na povrchu - privedú do tela prostredníctvom iného vírusu. Palese a kolegovia používajú „Newcastle Disease-Virus“ (NDV), ktorý spôsobuje najmä atypickú vtáčiu chrípku u kurčiat a nie je nebezpečný pre človeka.

Prevratný objav: Vakcína proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Hauke-Christian Dittrich/Pool via AP)

Dôležité pre krajiny s nízkym príjmom

Počiatočné štúdie už ukázali, že týmto spôsobom je možné dosiahnuť dobrú imunitnú odpoveď na nový koronavírus. Vedci teraz začali prvé, menšie klinické štúdie (fáza I) v Thajsku, Vietname, Brazílii, Mexiku a tiež v New Yorku. Palese: „Je nevyhnutné, aby aj štáty so stredným a nižším príjmom mali prístup k vakcíne.“

Doteraz dostupné vakcíny sú drahé. „Naša vakcína by mala mať cenu hlboko pod dolárom.“ Môže sa podať aj cez nos. To zvyšuje pravdepodobnosť prevencie prenosu vírusu, pretože sa vytvára imunita v horných dýchacích cestách a vďaka tomu je účinná látka zaujímavá pre podávanie deťom. Tiež to vyzerá, že vakcína vyvoláva len veľmi malé vedľajšie účinky.

Prevratný objav: Vakcína proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NIAID-RML)

Ľahšie skladovanie

„Táto vakcína je navyše veľmi stabilná,“ zdôraznil vedec. Nemusí sa uchovávať tak hlboko v chlade ako iné vakcíny. Skladovanie „pri normálnej teplote chladničky dva až štyri stupne Celzia“ je postačujúce. Je tiež možné podať vakcínu navyše, ak by sa skutočne objavili nové varianty SARS-CoV-2, ktoré sa môžu účinne vyhnúť už zavedenej ochrane očkovaním. „S našou vakcínou by ste sa mohli rýchlo a ľahko preočkovať nosovým sprejom.“

Skepsa okolo vakcíny AstraZeneca je prehnaná

„Vakcíny sú skutočne vynikajúce a bezpečné,“ uviedol vedec v súvislosti s účinnými látkami, ktoré boli doteraz schválené. Renomovaný výskumník nechápe, že najmä vakcína od AstraZeneca sa v Rakúsku stretáva s veľkou skepsou: „Myslím si, že je to prehnané.“

Viac o téme: VakcínaSprej do nosaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu