Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS AstraZeneca má problémy: Viaceré krajiny pozastavili očkovanie, dôvodov je viacero

Zdravotníci očkujú vakcínou spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu Covid-19 vo vnútri kongresového centra La Nuvola v Ríme. Zobraziť galériu (3)
Zdravotníci očkujú vakcínou spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu Covid-19 vo vnútri kongresového centra La Nuvola v Ríme. (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Taliansko vo štvrtok zastavilo očkovanie šaržou vakcíny proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Stalo sa tak po tom, čo v krajine po zaočkovaní hlásili niekoľko úmrtí. Informovala o tom agentúra APA.

KORONAVÍRUS Úmrtie Rakúšanky po očkovaní: Súvisí s vakcínou od AstraZenecy? Takto znie verdikt!

Talianska agentúra pre lieky (AIFA) vo štvrtok rozhodla, že "preventívne" sťahuje výrobnú šaržu vakcíny ABV 2856, ktorú teraz preskúmajú experti. Dodala, že medzi vakcínou a následnými "závažnými nežiaducimi účinkami" sa zatiaľ nepreukázala nijaká súvislosť. V uplynulých dňoch zomreli po podaní prvej dávky vakcíny od britsko-švédskej firmy AstraZeneca na Sicílii dvaja príslušníci armády, informovali talianske médiá.

Prokuratúra v sicílskom meste Syrakúzy spustila v súvislosti s úmrtím 43-ročného dôstojníka námorníctva vyšetrovanie pre podozrenie z nedbanlivosti voči desiatim osobám vrátane zdravotníckeho personálu nemocnice, kde vojaka očkovali. Muž zomrel v stredu na zástavu srdca vo svojom byte. Stalo sa tak deň po očkovaní vakcínou od AstraZenecy.

Vyšetrovanie prebieha i v súvislosti s prípadom úmrtia zamestnanca jednej zo škôl v okolí mesta Neapol. Ten dostal vakcínu v pondelok a krátko na to zomrel. Minulý týždeň zomrela po očkovaní v Neapole 62-ročná učiteľka. Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza zdôraznil, že vláda dbá na bezpečnosť vakcín, ktoré "sú najdôležitejším kľúčom v boji proti pandémii".

Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínami proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca Dánsko, Nórsko a Island. Urobili tak na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov. Európska agentúra pre lieky (EMA) sídliaca v holandskom Amsterdame na tieto kroky reagovala vyhlásením, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín.

V stredu EMA oznámila, že vakcináciu šaržou ABV 5300 vakcíny od firmy AstraZeneca pozastavili Rakúsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva a Luxembursko. Rakúsko tak urobilo v pondelok po tom, čo po podaní vakcíny zomrela 49-ročná zdravotná sestra. Táto šarža, ktorá bola distribuovaná do 17 európskych krajín, však do Talianska dovezená nebola.

Vakcína od výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Po Dánsku pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca aj Nórsko

Úrad verejného zdravia v Nórsku vo štvrtok oznámil, že preventívne pozastavuje očkovanie vakcínami proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Úrad sa pritom odvolal na rozhodnutie Dánska, ktoré tak urobilo na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov.

Riaditeľ odboru prevencie a kontroly infekcií v nórskom Národnom ústave zdravia Geir Bukholm podľa agentúry AFP spresnil, že v Nórsku teraz čakajú na ďalšie informácie, "aby sme zistili, či existuje súvislosť medzi vakcínou a týmto prípadom výskytu krvných zrazenín".

V reakcii na rozhodnutie Dánska vláda Spojeného kráľovstva vo štvrtok obhajovala vakcínu od Oxford/AstraZeneca a dodala, že v Británii sa bude pokračovať v jej používaní. "Jasne sme deklarovali, že je bezpečná," uviedol hovorca britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý uviedol, že ľudia sa môžu dať zaočkovať proti covidu s plnou dôverou.

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke v súvislosti s dvojtýždňovým pozastavením očkovania vakcínou AstraZeneca vo svojej krajine zdôraznil, že ide o "preventívne" opatrenie. V Dánsku zaznamenali jedno úmrtie po podaní očkovacej látky od AstraZenecy, aj keď nebolo isté, či existuje spojenie medzi vakcínou britsko-švédskej spoločnosti a tvorbou krvných zrazenín, uviedli dánske zdravotnícke úrady.

Prípady začala prešetrovať Európska agentúra pre lieky (EMA), rovnako ako aj Dánska agentúra pre lieky. Agentúra EMA sídliaca v holandskom Amsterdame v stredu uviedla, že vakcináciu jednou zo šarží zmienenej vakcíny pozastavilo päť krajín. Napriek tomu "nič nenasvedčuje, že by očkovanie spôsobilo takéto zdravotné ťažkosti, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny," uvádza sa vo vyhlásení EMA. 

Spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok pre agentúru Reuters v písomnom vyhlásení uviedla, že bezpečnosť jej vakcíny bola rozsiahlo študovaná v testovaní na ľuďoch a peer-reviewed údaje potvrdili, že vakcína je všeobecne dobre tolerovaná. AstraZeneca dodala, že je v kontakte aj s rakúskymi orgánmi, a že plne podporí ich vyšetrovanie podozrení týkajúcich sa jednej zo šarží vakcíny.

KORONAVÍRUS AstraZeneca má problémy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Hannibal Hanschke/Pool via AP)

Riziko vzniku krvných zrazenín u zaočkovaných osôb nie je vyššie, tvrdí EMA

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. Uviedla to vo štvrtok Európska agentúra pre lieky (EMA). "Doteraz dostupné informácie naznačujú, že miera výskytu tromboembolických príhod u očkovaných osôb nie je vyššia ako v bežnej populácii," napísala EMA v reakcii na otázku agentúry AFP.

Päť krajín vrátane Dánska, Nórska a Islandu pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca podľa EMA. Dôvodom sú správy o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov. "Ku dňu 10. marca 2021 bolo zaznamenaných 30 prípadov trombembolických komplikácií u takmer piatich miliónov ľudí zaočkovaných vakcínou COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v Európskom hospodárskom priestore," ktorý zahŕňa aj Nórsko a Island, uviedla EMA.

Vakcína švédsko-britského výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.

Viac o téme: OčkovanieZastavenieúmrtiaTalianskoKoronavírusŠaržaAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu