Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Rázni Taliani: Počas Veľkej noci bude takmer celá krajina v červenej zóne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Talianska vláda plánuje zaradiť od 3. do 5. apríla - v období veľkonočných sviatkov - takmer celú krajinu do červenej zóny, v ktorej platia najprísnejšie protipandemické opatrenia. Informovali o tom v piatok agentúry ANSA a AFP s odvolaním sa na dobre informované zdroje z prostredia vlády.

Vláda premiéra Maria Draghiho sa podľa týchto zdrojov chystá zaviesť nový režim opatrení už od 15. marca do 6. apríla, uvádza ANSA. Podľa agentúry AFP by tak už od pondelka mal automaticky prejsť každý región s viac ako 250 prípadmi nákazy na 100.000 obyvateľov do červenej zóny s najvyšším stupňom rizika šírenia nákazy.

Údaje zdravotníckeho think-tanku GIMBE zo štvrtka naznačujú, že väčšina regiónov tak bude v červenej zóne. Ako pripomína agentúra ANSA, v červených zónach sú napríklad otvorené iba obchody s nevyhnutným tovarom, zatiaľ čo reštaurácie a bary sú zatvorené a žiaci sa musia vzdelávať dištančne.

V celom Taliansku okrem toho stále platí zákaz nočného vychádzania a obmedzené je aj cestovanie medzi regiónmi. Minister zdravotníctva Roberto Speranza uviedol, že tzv. bielych zón s najnižším rizikom šírenia nákazy sa veľkonočné obmedzenia nebudú týkať.

KORONAVÍRUS Rázni Taliani: Počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

V súčasnosti je jedinou bielou zónou Sardínia. V Taliansku aktuálne platí štvrstupňový systém, v súlade s ktorým sú jednotlivé oblasti zaradené do bielych, žltých, oranžových alebo červených zón, a to v závislosti od rizika prenosu nákazy v nich.

Taliansko schválilo tvrdšie protipandemické opatrenia

Talianska vláda v piatok oznámila, že od pondelka zavedenie vo väčšine regiónov prísnejšie protipandemické opatrenia, v rámci ktorých budú zatvorené školy, reštaurácie, bary či múzeá. Informovala o tom agentúra AFP.

Ľudnaté severotalianske regióny vrátane Lombardska, ako aj ďalšie vrátane Lazia, v ktorom sa nachádza hlavné mesto Rím, budú od 15. marca zaradené medzi červené zóny, v ktorých platia najprísnejšie protipandemické opatrenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva. Ako uvádza britský denník The Guardian, kabinet Maria Draghiho schválil uznesenie, na základe ktorého by mal od pondelka do červenej zóny s najvyšším stupňom rizika šírenia nákazy automaticky prejsť každý región s viac ako 250 prípadmi nákazy na 100.000 obyvateľov.

Mario Draghi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Yara Nardi/Pool photo via AP)

Tieto obmedzenia budú trvať do Veľkej noci. Počas veľkonočného víkendu - od 3. do 5. apríla - bude v červenej zóne celé Taliansko. Minister zdravotníctva Roberto Speranza však predtým uviedol, že tzv. bielych zón s najnižším rizikom šírenia nákazy sa veľkonočné obmedzenia nebudú týkať. V súčasnosti je jedinou bielou zónou Sardínia.

"Viac ako rok po zavedení pohotovosti čelíme bohužiaľ novej vlne pandémie," uviedol Draghi počas návštevy nového očkovacieho centra na rímskom letisku Fiumicino. "Spomienka na to, čo sa stalo minulú jar, je živá a urobíme všetko pre to, aby sa to nezopakovalo," dodal. V Taliansku aktuálne platí štvorstupňový systém, podľa ktorého sú jednotlivé oblasti v závislosti od rizika prenosu nákazy zaradené do bielych, žltých, oranžových alebo červených zón.

Viac o téme: PandémiaTalianskoVeľká nocKoronavírusČervená zóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu