Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Farmaceutický gigant dáva nádej: Bude tabletka proti KORONAVÍRUSU do konca roka na trhu?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERN - Švajčiarska farmaceutická spoločnosť Roche tvrdí, že pracuje na tabletke proti koronavírusu. Liečivo s názvom AT-527 je takzvaný inhibítor RNA polymerázy, ktorý zaisťuje, aby sa patogén SARS-CoV-2 nerozmnožoval, a tak vymrel. Bol by to optimálny doplnok k existujúcim vakcínam. V ideálnom prípade by podľa nich tabletka mohla byť na trhu do konca roka.

Roche spolupracuje s americkou spoločnosťou Atea Pharmaceuticals od minulého októbra. Spoločne vyvíjajú korónovú pilulku AT-527. "Spôsob, akým kandidát na účinnú látku z Roche a Atea funguje, by mohol vírus zabiť," hovorí farmaceutický analytik Michael Nawrath. „AT-527 je sám o sebe ako antibiotikum, ibaže nezabíja baktérie ale vírusy.“

AT-527 je takzvaný inhibítor RNA polymerázy. Zaisťuje, aby sa vírus SARS-CoV-2 nerozmnožoval a umieral. V súčasnom štvrťroku sa má začať štúdia súvisiaca s registráciou, v ktorej sa má AT-527 používať v nemocničných prevádzkach aj mimo nich.

Látka sa v súčasnosti testuje na pacientoch, ktorí sú liečení ambulantne s miernymi alebo stredne závažnými príznakmi Covidu-19. Ako zdôrazňuje odborník z laboratória Nawrath, štúdia relevantná pre schválenie by mala priniesť výsledky rýchlo. „Závisí to potom od toho, či je vírusová záťaž znížená, a to sa dá rýchlo určiť.“

Okrem toho by sa malo skontrolovať, či sa AT-527 dá použiť aj ako druh profylaxie. Preventívne teda u ľudí, ktorí prišli do styku s pacientmi s Covidom-19, ale zatiaľ sa u nich neprejavujú žiadne príznaky.

Farmaceutický gigant dáva nádej:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NIAID-RML)

Je pripravená pre trh koncom tohto roka?

Kým všetko prebehne tak, ako má, však potrvá ešte niekoľko mesiacov. Zatiaľ nie je možné povedať, či bude tabletka skutočne dostupná do konca roku 2021. Závisí to jednoducho od výsledkov štúdie. Odborník však časový horizont nepovažuje za absurdný.

Viac o téme: TabletkaKoniec rokaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu