Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Rušia poradovník očkovania: V tomto štáte dostanú vakcínu všetci záujemcovia

Očkovanie proti koronavírusu
Očkovanie proti koronavírusu (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

WASHINGTON - Aljaška sa stala prvým štátom USA, ktorý zrušil pravidlá určujúce poradie pri očkovaní proti novému koronavírusu. Vakcínu dostanú všetci záujemcovia, ktorí na území tohto štátu žijú alebo pracujú a majú najmenej 16 rokov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V prepočte na počet obyvateľov dostalo na Aljaške obe dávky očkovacej látky proti koronavírusu najviac ľudí spomedzi všetkých štátov USA. Podľa údajov Centra na kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP) bolo zaočkovaných už 25 percent aljašskej populácie. Aljaška patrí v rámci USA medzi najchudobnejšie a najmenej ľudnaté štáty. Niektoré aljašské regióny vrátane ostrova Kodiak sa približujú alebo presahujú hranicu 90 percent zaočkovaných seniorov, ako uviedol vo vyhlásení úrad tamojšieho guvernéra. V okolí mesta Nome dostalo minimálne jednu dávku vakcíny viac ako 60 percent obyvateľov starších ako 16 rokov.

V rámci celej Aljašky, ktorá má vyše 710.000 obyvateľov, bolo podaných už zhruba 291.000 dávok vakcín. "Tento historický krok je ďalším celoštátnym prvenstvom Aljašky, ale nemalo by nás to prekvapovať," povedal v utorok tamojší guvernér Mike Dunleavy. Spojené štáty majú v rámci súčasnej pandémie najhoršiu bilanciu obetí a nakazených spomedzi všetkých krajín sveta, takže sa miestne úrady usilujú o čo najrýchlejšie tempo vakcinácie. Podľa Bieleho domu bolo minulý týždeň denne zaočkovaných v priemere 2,2 milióna Američanov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu