Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Náš sused má veľký problém: FOTO Odpor k očkovaniu! Nelichotivé slová lekárov o kvalite vakcín

Zábery urobené v nemocnici v Selydove Zobraziť galériu (6)
Zábery urobené v nemocnici v Selydove (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Po tom, ako Ukrajina dostala prvú dodávku vakcín proti covidu-19, krajina naráža na ďalší problém. Väčšina obyvateľov sa nechce očkovať. Hoci počty nakazených rastú, Ukrajinci hľadia na vakcináciu čím ďalej viac s nedôverou. Z nedávneho prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie vyplýva, že 60 percent obyvateľov sa nechce nechať očkovať. Mesiac predtým podľa neho vakcináciu odmietalo 40 percent Ukrajincov.

Kritická situácia s britským variantom: Táto európska krajina začína mesačný lockdown

Prekvapivo sa do očkovania nehrnú ani zdravotníci. Podľa ministra zdravotníctva súhlasilo s vakcináciou len okolo 40 percent zdravotníkov, ktorí sa starajú o covidových pacientov. Napríklad v meste Selydove v Doneckej oblasti kývlo na očkovanie päť percent zdravotníkov. "Rozhodla som sa nenechať sa očkovať. Pochybujem o kvalite vakcíny. Mám obavy, že bude mať nežiaduce účinky," oznámila dvadsaťšesťročná sestra Olena Objedková, ktorá pracuje na JIS miestnej nemocnice, kde ležia a umierajú pacienti s covidom-19.

Náš sused má veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Zdravotníci, ktorí prišli do Selydove očkovať, nakoniec kvôli nedostatku záujmu aplikovali vakcíny sebe, aby neprišli navnivoč. "Malý počet zaočkovaných ľudí súvisí s nízkou dôverou vo vakcínu, ktorá bola dovezená na Ukrajinu. Je to kvôli predsudkom a informáciám, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach. Ľudia veľa čítajú, majú negatívny prístup k vakcíne z Indie," myslí si vedúca očkovacej jednotky v Selydove Olena Marčenková.

Politik Oleksandr Kornienko v parlamente uviedol, že zdravotnícke zariadenia museli dokonca rad dávok zničiť, pretože vakcíny je možné po otvorení skladovať len niekoľko hodín a mnoho zdravotníkov sa k očkovaniu nedostavilo, približuje agentúra AP.

Náš sused má veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Historická nedôvera k vakcínam

Odpor voči očkovaniu na Ukrajine zrejme pramení z dlhotrvajúcej nedôvery vo vakcíny, ktorá sa datuje ešte do sovietskych čias, píše AP. Podľa analytika Vadyma Denysenka patria Ukrajinci k najväčším skeptikom voči očkovaniu v Európe. Odpor voči vakcíne proti covidu-19 umocnili vyhlásenia politikov o nízkej kvalite vakcín, korupčné škandály a dezinformácie, ktoré sa šíria na sociálnych médiách.

Niekdajší prezident Petro Porošenko tento mesiac v parlamente uviedol, že lekári z jedného regiónu mu odpovedali na otázku, prečo panuje medzi ľuďmi taký odpor k očkovaniu, takto: "Pretože priviezli sra*ky. A priviezli ich kvôli korupcii a neschopnosti." Bývalá premiérka Julija Tymošenková podľa AP k nedôvere prispela žiadosťou, aby parlament schválil zákon, ktorý vyplatí kompenzáciu tým, ktorí budú mať po očkovaní vedľajšie účinky.

Náš sused má veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Pochybnosti o účinnosti

Korupčné škandály ohľadom vakcín vypukli podľa agentúry na Ukrajine ešte skôr, než prišli prvé dávky preparátov. Protikorupčný úrad vyšetruje dohodu o kúpe 1,9 milióna dávok od čínskej firmy Sinovac. Čínski výrobcovia preparátu nezverejnili plné údaje o účinnosti a jedna brazílska štúdia hovorí, že táto vakcína je účinná len na 50 percent, uvádza agentúra.

Náš sused má veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Prvá várka vakcín firmy AstraZeneca dorazila na Ukrajinu na konci februára. Z pol milióna dávok zdravotníci doteraz naočkovali okolo 23 500 ľudí. Testy pritom približne v tomto čase podľa AP odhaľovali denne až 10-tisíc infikovaných. Celkovo sa v krajine, kde žije približne 41 miliónov obyvateľov, nakazilo koronavírusom zhruba 1,4 milióna ľudí, z nich zhruba 28-tisíc zomrelo.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa obyvateľov pokúsil inšpirovať tým, že sa nechal zaočkovať verejne. Avšak bez valného efektu. Svoju úlohu v odpore k vakcíne zohral nedávny pokles popularity Zelenského kabinetu, myslí si Volodymyr Paniotto, šéf Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie. 

Viac o téme: OčkovanieVakcináciaUkrajinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu