Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Rakúsko a Francúzsko sa nepridajú k ostatným: AstraZeneca je podľa nich bezpečná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

PARÍŽ/VIEDEŇ - Francúzsko i Rakúsko vo štvrtok avizovali, že nezastavia očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca. Reagovali tak na kroky viacerých európskych štátov, ktoré pozastavili jej použitie pre obavy z toho, že by mohla spôsobovať krvné zrazeniny.

"Nie je potrebné zastaviť (očkovanie vakcínou od) AstraZenecy," povedal na tlačovej konferencii francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorého citovala agentúra AFP. "Výhody vakcinácie v tejto fáze prevažujú nad rizikami," zdôraznil. Véran dodal, že francúzske zdravotnícke úrady mu odporučili, aby sa riadil rozhodnutím Európskej agentúry pre lieky (EMA), podľa ktorej je používanie vakcíny od britsko-švédskej firmy AstraZeneca naďalej bezpečné.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok tiež vo vyhlásení uviedlo, že rakúske očkovacie grémium, Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) i EMA sa vyslovili "určite za používanie očkovacej látky od firmy AstraZeneca".

"Prínos povolených a dostupných očkovaní proti koronavírusu je jednoznačne dokázaný. Pokračovanie v očkovacej akcii je dôležité a denne zachraňuje ľudské životy," zdôraznil rezort zdravotníctva podľa stanice ORF. Odborníci z rakúskeho očkovacieho grémia uviedli, že každá očkovacia látka, ktorá bola v EÚ schválená (vrátane tej od AstraZenecy), prešla "precíznym a zodpovedným testovaním". To zaručuje, že ide o bezpečnú a účinnú vakcínu.

Očkovanie pozastavilo niekoľko krajín

Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínami proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca Dánsko, Nórsko a Island. Urobili tak na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov a po jednom úmrtí v Dánsku po podaní očkovacej látky od AstraZenecy.

Taliansko taktiež preventívne zastavilo očkovanie jednou šaržou vakcíny proti chorobe COVID-19 po tom, čo v krajine po zaočkovaní hlásili niekoľko úmrtí. Nijaká spojitosť medzi týmito úmrtiami, resp. medzi tvorbou krvných zrazenín u zaočkovaných a vakcínou od AstraZenecy, sa však zatiaľ nepreukázala.

Európska agentúra pre lieky (EMA) sídliaca v holandskom Amsterdame na tieto kroky reagovala vyhlásením, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov riziko vzniku krvných zrazenín nezvyšuje.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaFrancúzskoRakúskoKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu