Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Výsledky najnovšej ŠTÚDIE: Táto vakcína má ešte vyššiu účinnosť, ako sa predpokladalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

BERLÍN - Vakcína proti chorobe COVID-19 vyrobená spoločnosťou Pfizer-BioNTech je na 97 percent účinná proti symptomatickým prípadom a ťažkým formám covidu.

Na základe údajov získaných z celoplošnej očkovacej kampane v Izraeli v čase od 17. januára do 6. marca spoločnosť Pfizer-BioNTech zistila, že prevencia proti bezpríznakovému priebehu ochorenia dosiahla 94 percent. Výsledky príslušnej štúdie spoločnosť zverejnila vo štvrtok, informovala agentúra AFP.

Predchádzajúca štúdia z využívania vakcíny v reálnom prostredí preukázala účinnosť pri prevencii symptomatických ochorení 94 percent a v prípade asymptomatického priebehu ochorenia to bolo 92 percent. AFP pripomenula, že medzičasom sa skomplikovalo podávanie vakcíny vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca: Dánsko a Nórsko totiž vo štvrtok oznámili, že preventívne pozastavujú očkovanie touto vakcínou.

Úrady v oboch krajinách takto reagovali na jedno úmrtie v Dánsku, ktoré nastalo po podaní očkovacej látky od AstraZenecy, aj keď nebolo isté, či existuje spojenie medzi vakcínou britsko-švédskej spoločnosti a tvorbou krvných zrazenín. Európska agentúra pre lieky (EMA) následne uviedla, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. 

EMA, sídliaca v holandskom Amsterdame, už v stredu uviedla, že vakcináciu jednou zo šarží zmienenej vakcíny pozastavilo päť krajín. Napriek tomu "nič nenasvedčuje, že by očkovanie spôsobilo takéto zdravotné ťažkosti, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny," uvádza sa vo vyhlásení EMA. 

Spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok pre agentúru Reuters v písomnom vyhlásení deklarovala, že bezpečnosť jej vakcíny bola rozsiahlo študovaná v testovaní na ľuďoch a peer-reviewed údaje potvrdili, že vakcína je všeobecne dobre tolerovaná. AstraZeneca dodala, že je v kontakte aj s rakúskymi orgánmi, a že plne podporí ich vyšetrovanie podozrení týkajúcich sa jednej zo šarží vakcíny

Vláda Spojeného kráľovstva vo štvrtok obhajovala vakcínu od Oxford/AstraZeneca, naďalej ju považuje za bezpečnú a dodala, že v Británii sa bude pokračovať v jej používaní. EMA vo štvrtok schválila vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vyvinutú americkou firmou Johnson & Johnson na podmienečné použitie v krajinách EÚ. 

Je to štvrtá vakcína, ktorá dostala súhlas od EMA, a súčasne prvá jednodávková vakcína proti covidu, informovala agentúra AFP. Podľa správy, ktorú tento štvrtok zverejnila AFP, pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 zabila na celom svete už najmenej dva milióny 621.295 ľudí, odkedy pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Číne koncom decembra roku 2019 nahlásila nástup tejto infekčnej choroby.

Viac o téme: ŠtúdiaúčinnosťVakcínaIzraelKoronavírusCOVID-19AstraZenecaPfizer-BioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu