Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Irán je ochotný podniknúť kroky k plneniu dohody, ak USA zrušia sankcie

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu uviedol, že hneď ako Spojené štáty zrušia hospodárske sankcie na jeho krajinu, je Teherán ochotný podniknúť adekvátne kroky, aby sa znova začal správať podľa ustanovení jadrovej dohody dosiahnutej v roku 2015 so svetovými veľmocami.

"Hneď ako budú zrušené protiprávne sankcie Spojených štátov a USA prestanú s politikou vyhrážok a nátlaku, je Irán pripravený okamžite prijať kroky a začať plniť záväzky, ktoré preňho z jadrovej dohody vyplývajú," povedal iránsky prezident na stretnutí s írskym ministrom zahraničných vecí Simonom Coveneym.

Rúhání zároveň skritizoval európskych signatárov tejto zmluvy - Britániu, Francúzsko a Nemecko - za to, že podľa neho ani ony nedodržujú záväzky, ktoré im jadrová dohoda ukladá. Jedinou krajinou, ktorá kedy konala v súlade s tým, čo bola v dohode sľúbila, je Irán, konštatoval prezident islamskej republiky. Írsko vystupuje ako sprostredkovateľ plnenia jadrovej zmluvy.

Jadrovú dohodu (Spoločný komplexný akčný plán, známy pod medzinárodnou skratkou JCPOA) podpísali s Iránom pred necelými šiestimi rokmi Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA. Spojené štáty v roku 2018 pod vedením vtedajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa však od nej jednostranne odstúpili a na Irán opätovne uvalili sériu sankcií. Teherán na to reagoval niekoľkonásobným porušením dohody JCPOA. Vláda nového amerického prezidenta Joea Bidena vyjadrila ochotu opäť k tejto dohode pristúpiť, no podmieňuje to tým, že Teherán najprv začne plniť svoje záväzky.

Viac o téme: DohodaSankcieUSAIránHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu