Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pápež František na historickej návšteve Iraku: VIDEO Dojímavý prejav, výzva na pokoj zbraní

Pápež František na  stretnutí s vládnymi a spoločenskými predstaviteľmi v prezidentskom paláci v Bagdade. Zobraziť galériu (12)
Pápež František na stretnutí s vládnymi a spoločenskými predstaviteľmi v prezidentskom paláci v Bagdade. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

BAGDAD - Pápež František vyzval v piatok vo svojom úvodnom príhovore na návšteve Iraku na skoncovanie s extrémizmom a násilím. Jeho cesta je vôbec prvou pápežskou návštevou v tejto krajine, dlho trpiacej vojnou a teraz aj pandémiou koronavírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Pápež František na historickej
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Pápež František (84) sa nezľakol druhej vlny pandémie ani nových bezpečnostných hrozieb a podnikol "dlho očakávanú" cestu, aby potešil jednu z najstarších kresťanských spoločenstiev na svete a zároveň prehĺbil dialóg s moslimami. "Nech prestanú násilné a extrémistické činy, rozdelenosť a neznášanlivosť," povedal František v dojímavom a burcujúcom prejave, jeho prvom po prílete do Iraku.

František pristál v piatok popoludní na medzinárodnom letisku v metropole Bagdad, kde ho privítal iracký premiér Mustafá Kázimí, ako aj súbory symbolizujúce rôznorodosť folklórnej hudby a tanca. Potom sa stretol s prezidentom Barhamom Sálihom, ktorý oficiálne pozval pápeža do Iraku v roku 2019, a s ďalšími vládnymi a náboženskými osobnosťami. Pápež, hlava 1,3 milióna katolíkov celého sveta, predniesol dojímavý príhovor pred impozantným prezidentským palácom. Zdôraznil v ňom aj to, že kresťanstvo má v Iraku hlboké korene.

Pápež František na historickej
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

"Dávna prítomnosť kresťanov na tomto území a ich prínos pre život tejto krajiny predstavujú bohaté dedičstvo, ktoré chcú ďalej rozvíjať v prospech všetkých," povedal František. Takisto vyzval irackých predstaviteľov, aby "bojovali proti metle korupcie, zneužívaniu moci a neúcte k zákonu". Organizácia Transparency International (TI) pravidelne zaraďuje Irak medzi krajiny sveta najviac poznačené korupciou.

Pápež František na historickej
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Pápež, ktorý je popredným podporovateľom medzináboženského dialógu, vyzdvihol aj ostatné pustošené, trpiace iracké menšiny. "Medzi mnohými, čo tu trpia, myslí aj na jezídov, nevinné obete nezmyslených a brutálnych zverstiev," uviedol. Tak ako irackých kresťanov aj komunitu jezídov prenasledovala a vyvražďovala extrémistická organizácia Daeš, keď v roku 2014 pri bleskovej vojne obsadila väčšinu severného Iraku.

Pápež František na historickej
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Pápež František si uctil obete masakry v kostole v Bagdade

Pápež František si v piatok v Bagdade uctil obete jednej z najbrutálnejších masakier kresťanov v Iraku, ktorú spáchali islamskí militanti. Pápež vyhlásil, že ich smrť je pripomienkou toho, že násilie je nezlučiteľné s pravým náboženským učením. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Keď František vchádzal do Kostola Panny Márie Vykupiteľky v Bagdade, privítali ho nadšene piesňou a náhrdelníkom zo žltých a bielych kvetov. Do Iraku pricestoval len niekoľko hodín predtým ako vôbec prvá hlava katolíckej cirkvi.

Pápež František si uctil
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

František sa potom v kostole modlil. Práve tam islamskí extrémisti 31. októbra 2010 pri útoku zastrelili 58 ľudí - z nich 48 bolo katolíkov. Vatikán uvažuje nad ich blahorečením (beatifikáciou) ako "mučeníkov", čo je prvý krok k prípadnému vyhláseniu za svätých. Na oltári, pri ktorom mal František príhovor, boli vystavené ich fotografie. Na tomto stretnutí s irackými kňazmi, seminaristami a rádovými sestrami František povedal: "Ich smrť je silnou pripomienkou, že podnecovanie k vojne, nenávistné postoje, násilie alebo prelievanie krvi sú nezlučiteľné s pravým náboženským učením."

Viac o téme: Návšteva PápežFrantišekIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu