Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pápež sa v Iraku stretol s otcom chlapca, ktorý sa utopil počas utečeneckej krízy

Pápež František v Iraku
Pápež František v Iraku (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

ARBÍL - Pápež František sa v nedeľu večer v severoirackom meste Arbíl stretol s otcom trojročného sýrskeho chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorý sa pred niekoľkými rokmi utopil počas plavby cez more a stal sa symbolom utečeneckej krízy. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Fotografické zábery mŕtveho chlapčeka, ktorého v septembri 2015 vyplavilo na tureckú pláž, šokovali celý svet a vyvolali novú vlnu pozornosti venovanú ťažkému osudu migrantov usilujúcich sa dostať do Európy.

Pápež sa po tom, čo odslúžil omšu na športovom štadióne v meste Arbíl, stretol s Abdulláhom Kurdím a strávil s ním dlhý čas, uviedol Vatikán vo vyhlásení. Prostredníctvom tlmočníka si pápež vypočul nešťastný príbeh o strate jeho rodiny a vyjadril mu úprimnú sústrasť. Abdulláh Kurdí, ktorý teraz žije v Iraku, sa pápežovi za jeho slová poďakoval.

Sýrčan Kurdí prišiel pred šiestimi rokmi nielen o syna Ajlana, ale takisto o päťročného syna Galipa a 35-ročnú manželku Rihan. Ich čln sa prevrátil počas plavby cez Egejské more, keď sa chceli dostať z tureckého pobrežia do Grécka ako členského štátu Európskej únie.

Pápež už roky volá po ukončení vojenského konfliktu v Sýrii, ktorý sa začal v roku 2011 a odvtedy si vyžiadal viac ako 387.000 obetí na životoch a milióny vysídlených ľudí. Na medzináboženskom stretnutí v starovekom meste Ur v južnom Iraku vyjadril v sobotu nádej, že svet sa už čoskoro dokáže zbaviť konfliktov a zavládne v ňom mierový súlad. "Myslime v našich modlitbách na celý Blízky východ - a predovšetkým na vojnou sužovanú susednú Sýriu," povedal. Pápež, ktorý sa v pondelok ráno vracia do Ríma, uviedol, že Irak bude mať navždy "vo svojom srdci".

Viac o téme: StretnutieIrakPápež FrantišekDieťa. otec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu