Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá predpoveď experta: Svet pandémiu KORONAVÍRUSU do konca roka nezdolá

Predstavitelia WHO
Predstavitelia WHO (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

ŽENEVA - Riaditeľ programu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre núdzové situácie Michael Ryan v pondelok varoval, že je predčasné a nerealistické myslieť si, že pandémia nového koronavírusu skončí do konca tohto roka. Dodal, že účinné vakcíny môžu aspoň pomôcť zastaviť počet hospitalizácií a úmrtí. Informovala o tom agentúra AP.

KORONAVÍRUS Šéf farmaceutickej firmy Biontech v tom má jasno: Takto sa dá ochrániť pred mutáciami!

Svet by sa mal podľa jeho slov zamerať na jediný cieľ, ktorým je čo najviac znížiť počet prípadov nakazených, a zabrániť tak vzniku nových variantov. "Ak budeme konať múdro, môže sa nám podariť zastaviť hospitalizácie a úmrtia a túto tragédiu spojenú s pandémiou," povedal Ryan na tlačovom brífingu. "Ak budú mať vakcíny vplyv nielen na úmrtia a hospitalizácie, ale aj značný dosah na dynamiku a riziko šírenia nákazy, potom verím tomu, že sa posunieme smerom k zvládnutiu tejto pandémie," vyhlásil.

Vírus však neprestáva naberať na sile, dodal expert WHO s tým, že počet novoinfikovaných v celosvetovom meradle sa tento týždeň po siedmich týždňoch klesania opäť začal zvyšovať. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus apeloval na to, aby sa v každej krajine sveta počas prvých 100 dní roku 2021 začalo s očkovaním zdravotníkov. Privítal spustenie vakcinačnej kampane v rámci iniciatívy COVAX v Ghane a na Pobreží Slonoviny.

"Je povzbudivé vidieť, že sa spúšťa očkovanie zdravotníckych pracovníkov v nízkopríjmových krajinách, no je poľutovaniahodné, že k tomu dochádza takmer tri mesiace po tom, čo sa očkovanie začalo v niektorých z bohatších štátov," citovala šéfa WHO agentúra AFP. Kritizoval tiež postup štátov, ktoré pri očkovaní uprednostňujú mladších a zdravších dospelých s nižším rizikom vo svojej vlastnej populácii pred zdravotníkmi a staršími ľuďmi v iných častiach sveta.

"Krajiny proti sebe nepretekajú. Toto sú spoločné preteky proti vírusu. Nežiadame od krajín, aby vystavili riziku svojich vlastných ľudí. Všetky krajiny vyzývame, aby boli súčasťou globálneho úsilia s cieľom zastaviť vírus všade (na svete)," dodal.

Viac o téme: PrognózaŠírenieWHOKoronavírusMichael Ryan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu