Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Sýria tvrdí, že odrazila izraelský raketový útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed, File)

DAMASK - Sýrska protivzdušná obrana zachytila v nedeľu večer neďaleko Damasku niekoľko rakiet a niektoré z nich zostrelila. Rakety mal vypáliť Izrael z oblasti Golanských výšin, uviedla štátna agentúra SANA.

"Izraelský nepriateľ uskutočnil dnes večer o 20.16 h (21.16 h SEČ) letecký útok z okupovaných sýrskych Golanských výšin na niektoré ciele v oblasti Damasku," informovala SANA s odvolaním sa na armádny zdroj. Agentúra zverejnila aj niekoľko fotografií a videí, ktoré majú zachytávať zostrelenie rakiet. Na záberoch je však vidieť iba svetelné stopy protiraketových striel na nočnej oblohe, píše agentúra AFP.

O prípadných obetiach alebo škodách sýrske médiá neinformovali. Izraelská strana sa k údajnému útoku nevyjadrila. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, cieľom raketového útoku bola oblasť ležiaca južne od Damasku, kde sú rozmiestnení príslušníci iránskych revolučných gárd a libanonského šiitského hnutia Hizballáh podporujúcich sýrsku vládu.

Izrael pravidelne útočí na ciele v Sýrii, ktorých terčom sú často proiránske milície. Židovský štát chce týmto spôsobom potlačiť v Sýrii vojenský vplyv Iránu, ktorý vníma Izrael ako svojho úhlavného nepriateľa.

Izrael podozrieva Irán, že stojí aj za výbuchom na jeho nákladnej lodi Helios Ray, ku ktorému došlo vo štvrtok v Ománskom zálive. Loď sa plavila pod vlajkou Bahám a bola na ceste zo Saudskej Arábie do Singapuru. Izraelský minister obrany Benny Ganc v sobotu večer povedal, že toto podozrenie sa preveruje.

Viac o téme: Raketový útokSýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu