Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Prvá vojenská akcia pod vedením Bidena: USA podnikli odvetné útoky v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americká armáda podnikla vo štvrtok večer na východe Sýrie nálety na zariadenia patriace milíciám podporovaným Iránom v reakcii na nedávne raketové útoky na americké jednotky v Iraku. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a AP.

USA rozhnevala séria útokov: Irán ponesie zodpovednosť, ale nenecháme sa vyprovokovať

"Na pokyn prezidenta (Joea) Bidena americké sily dnes večer podnikli nálety na infraštruktúru využívanú Iránom podporovanými militantnými skupinami na východe Sýrie," uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Povedal, že šlo o reakciu na nedávne útoky proti príslušníkom medzinárodnej koalície pod vedením USA v Iraku. Terčom boli objekty v blízkosti hranice s Irakom. Kirby uviedol, že americké sily tam zničili "niekoľko zariadení" používaných irackými proiránskymi skupinami vrátane šiitského militantného hnutia Katáib Hizballáh.

"Táto primeraná vojenská odpoveď bola vykonaná spoločne s diplomatickými krokmi, vrátane konzultácie s koaličnými partnermi," povedal John Kirby. "Operácia vysiela jednoznačný odkaz: prezident Biden bude konať, aby ochránil americký a koaličný personál. Súčasne sme konali zámerne s cieľom upokojiť celkovú situáciu vo východnej Sýrii a Iraku," dodal Kirby.

Americká armáda neuviedla, či pri štvrtkovom útoku došlo k obetiam na životoch. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však informovalo, že pri nálete bolo zabitých 17 príslušníkov šiitských Ľudových mobilizačných síl (Hašd aš-Šabí). Hnutie Katáib Hizballáh patrí práve k Ľudovým mobilizačným silám, ktoré boli vytvorené za účelom boja proti džihádistickej organizácii Daeš a fungujú v rámci irackej armády.

Pred americkým náletom došlo k trom útokom, ktoré mierili na západné diplomatické, vojenské alebo komerčné objekty v Iraku. V pondelok 15. februára dopadlo niekoľko rakiet v blízkosti letiska Arbíl v autonómnej oblasti Kurdistan v severnej časti Iraku. Jedna z nich zasiahla komplex, kde sa nachádzajú i vojaci koalície pod vedením USA. Ďalšie dve dopadli do osídlenej oblasti neďaleko letiska. Počas útoku zahynul zahraničný zamestnanec pracujúci pre americkú armádu a ďalší civilista.

K útoku sa prihlásila málo známa šiitska skupina Sarája Aulíja ad-Dám s tým, že terčom bola "americká okupácia" Iraku.

Viac o téme: útok USAIránSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu