Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Izrael pripravuje plán útoku na iránske ciele, tvrdí minister obrany Ganc

Benny Ganc
Benny Ganc (Zdroj: SITA/Heidi Levine/Pool via AP)

JERUZALEM - Izrael pripravuje plán útoku na iránske ciele pre prípad, že islamská republika bude ďalej eskalovať svoj jadrový program. Pre americkú televíznu stanicu Fox News to v piatok uviedol minister obrany židovského štátu Benny Ganc, ktorého cituje agentúra AP.

Ganc ukázal mapu Libanonu, na ktorej sú podľa neho vyznačené zariadenia milícií s väzbami na Irán. "Toto je mapa cieľov. Každý z nich bol skontrolovaný spravodajskými službami, ako aj z právneho a operačného hľadiska a sme pripravení bojovať," povedal Ganc. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v súčasnosti zvažuje návrat k tzv. jadrovej dohode s Iránom z roku 2015, od ktorej jednostranne odstúpil predchádzajúci americký prezident Donald Trump.

Izraelský veľvyslanec vo Washingtone v polovici februára uviedol, že židovský štát nebude spolupracovať s Bidenom pri formovaní novej stratégie voči Iránu v prípade, ak sa USA k dohode vrátia. "Jadrová eskalácia Iránu musí byť zastavená," zdôraznil Ganc. "Ak nebude, musíme byť nezávislí a brániť sa sami," ukončil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno obvinil Irán z útoku na izraelskú nákladnú loď, ku ktorému došlo minulý týždeň v Ománskom prielive. Svoje tvrdenia však nepodložil dôkazmi. Irán obvinenia odmietol a obvinil Izrael, že v regióne vykonáva "podozrivú činnosť" zameranú na podkopávanie jadrovej dohody z roku 2015, za čo pohrozil židovskému štátu odvetnými krokmi.

Viac o téme: Minister obranyIránIzraelBenny Ganc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu