Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Biden a Putin by sa mali snažiť o ďalšie obmedzenia jadrových zbraní, tvrdí Gorbačov

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin by sa mali usilovať o rozšírenie obmedzení týkajúcich sa jadrových zbraní. V sobotu sa tak pre ruskú agentúru Interfax vyjadril bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Gorbačova je dôležité, aby sa lídri stretli a na túto tému rokovali. "Je jasné, že hlavnou záležitosťou je vyhnúť sa nukleárnej vojne. A pre to, že takémuto problému sa musíme vyhnúť, je nemožné vyriešiť ho samostatne - je nutné stretnúť sa," vyjadril sa. K dosiahnutiu cieľa o obmedzení jadrových zbraní príde podľa neho vtedy, ak "zvíťazí túžba dosiahnuť denuklearizáciu a posilniť bezpečnosť".

Len krátko po tom, čo Biden zasadol do prezidentského úradu, USA oznámili predĺženie o päť rokov platnosti dohody New START s Ruskom, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní. Nová dohoda START, podpísaná v roku 2010, obmedzuje na 1550 počet jadrových hlavíc, ktoré môžu byť rozmiestnené Moskvou a Washingtonom - disponujúcimi najväčšími nukleárnymi arzenálmi na svete.

Dohoda, ktorá mala vypršať 5. februára, je všeobecne vnímaná ako vzácna príležitosť pre dosiahnutie kompromisu medzi Ruskom a USA, ktorých vzťahy sa v uplynulých rokoch dramaticky zhoršili. Začiatkom tohto roka bývalý líder Sovietskeho zväzu apeloval na snahu o zlepšenie rusko-amerických vzťahov, ktoré sú podľa neho "znepokojujúce". Na margo dohody New START sa vyjadril, že by ju neskôr mohla nahradiť "ambicióznejšia" zmluva.

Viac o téme: Jadrové zbraneVladimir PutinMichail GorbačovJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu