Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska únia si predvoláva svojho veľvyslanca na Kube, aby vysvetlil list Bidenovi

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL - Európska únia si v sobotu predvolala svojho veľvyslanca na Kube Alberta Navarra, aby prišiel do Bruselu a vysvetlil obsah listu, v ktorom amerického prezidenta Joea Bidena žiadal o zrušenie hospodárskeho embarga voči Kube a začiatok normalizácie vzťahov s touto krajinou, informovala agentúra AP.

Hovorca Európskej komisie Peter Stano povedal, že Navarra požiadali, aby prišiel do Bruselu s cieľom "poskytnúť vysvetlenie". EÚ veľvyslanca podľa Stana požiadala aj o písomné stanovisko. Skupina 16 poslancov Európskeho parlamentu v predchádzajúcich dňoch šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella vyzvala, aby Navarra odvolal za údajnú podporu komunistického režimu na Kube.

"Chceme vyjadriť svoje počudovanie a nesúhlas s týmto neobvyklým opakovaným konaním veľvyslanca Alberta Navarra... a žiadame jeho okamžitú výmenu," uvádza sa v liste zo stredy, ktorý podpísali poslanci z Európskej ľudovej strany, strany Obnovme Európu a skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov.

"Dalo by sa povedať, že náš veľvyslanec v Havane zaujal politické pozície v súlade s režimom, ktorý nerešpektuje ľudské práva a zásady plurality. Správa sa skôr ako politický líder, a nie ako diplomatický zástupca," uviedli signatári.

Viac o téme: VeľvyslanecKubaEurópska úniaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu