Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Facebook zakázal účty mjanmarskej armády: Dôvodom je prevrat a násilie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Richard Drew)

BANGKOK - Spoločnosť Facebook vo štvrtok oznámila, že zablokovala všetky zvyšné účty spájané s mjanmarskou armádou. Ako dôvod uviedla, že junta používa smrtiacu silu voči demonštrantom protestujúcim proti vojenskému prevratu, pri ktorom armáda zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

Opatrenie nadobúda účinnosť okamžite a platí pre platformy Facebook aj Instagram. Týka sa armády i subjektov, ktoré majú ozbrojené sily pod kontrolou. Na oboch platformách majú tiež zákaz inzerovať všetky "komerčné subjekty napojené na armádu". "Nutnosť vyhlásiť tento zákaz urýchlili udalosti po prevrate z 1. februára vrátane smrtiaceho násilia," napísala vo vyhlásení spoločnosť Facebook.

"Sme presvedčení, že riziká vyplývajúce z možnosti, aby Tamado bolo na Facebooku a Instagrame, sú príliš veľké," dodala firma. Použila oficiálny názov ozbrojených síl Mjanmarska (Barmy) - Tamado. Bezpečnostné zložky čoraz viac používajú násilie proti obrovským a prevažne pokojným protestom obyvateľstva žiadajúceho mjanmarskú armádu, aby odovzdala moc naspäť civilnej vláde.

Zatiaľ boli na demonštráciách zabití traja ľudia protestujúci proti puču a zastrelený bol aj muž, ktorý hliadkoval vo svojej štvrti v meste Rangún a strážil ju pred nočným zatýkaním. Armáda využívala Facebook na šírenie svojich tvrdení, že vlaňajšie novembrové voľby, v ktorých jednoznačne zvíťazila zosadená civilná líderka Aun Schan Su Ťij, poznačili podvody s hlasmi.

V roku 2018 Facebook zablokoval účty šéfa junty Min Aun Hlaina a ďalších členov generality - firma to urobila rok po tom, čo násilné zásahy armády donútili okolo 750.000 príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov ujsť do susedného Bangladéša.

Viac o téme: NásiliePrevratFacebook Mjanmarská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu