Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Južná Kórea začala rozvážať vakcíny, ktoré vyšli z domácej výrobnej linky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

SOUL - Hlavná juhokórejská odborníčka na infekčné ochorenia v stredu varovala, že očkovacie látky neukončia pandémiu koronavírusu rýchlo. Krajina sa pritom tento týždeň v piatok pripravuje podať prvé dávky vakcín, uviedla tlačová agentúra AP.

Riaditeľka Kórejského úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA) Čong Un-gjong na tlačovom brífingu povedala, že bude trvať "značne dlhý čas", kým sa šírenie koronavírusu vďaka očkovaniu zastaví. Krajina má cieľ zaočkovať do novembra vyše 70 percent svojho obyvateľstva. Je však vysoko nepravdepodobné, že k bezpečnému návratu k normálnemu životu bez rúšok dôjde v Južnej Kórei ešte v roku 2021. Dôvodom sú rôzne faktory, akým je aj narastajúce šírenie variantov koronavírusu, uviedol Čchoe Won-suk, profesor infektológie z nemocnice Ansan pri Kórejskej univerzite, ktorý sa tiež na brífingu zúčastnil.

"Obávame sa, že keď sa začne očkovanie, ľudia prestanú byť opatrní, čo spustí ďalšiu obrovskú vlnu koronavírusu," povedala riaditeľka KDCA. Južná Kórea začala v stredu dopravovať prvé dostupné dávky vakcín, ktoré vyšli z výrobnej linky v meste Andong na juhu krajiny, kde miestna farmaceutická spoločnosť SK Bioscience vyrába vakcíny vyvinuté britsko-švédskou firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou.

Krajina spustí masové očkovanie v piatok tým, že podá vakcínu od AstraZenecy obyvateľom a zamestnancom v zariadeniach dlhodobej starostlivosti. Okrem toho začnú od soboty vakcínou od firiem Pfizer a BioNTech očkovať približne 55.000 lekárov, zdravotných sestier a ďalších profesionálnych zdravotníkov, ktorí liečia pacientov s ochorením COVID-19.

Viac o téme: VakcínaJužná KóreaKoronavírusVýrobné linky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu