Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Merkelová v tom má jasno: Očakáva ešte tri až štyri ťažké mesiace

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Situácia okolo šírenia nového koronavírusu zostane v Nemecku napätá ešte tri až štyri mesiace, a teda až do leta. Povedala to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová počas verejnej telefonickej diskusie so spolupracovníkmi krízových liniek a podporných e-mailových a chatových služieb. Informoval o tom denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Potrvá to ešte tri, štyri mesiace - marec, apríl, máj, jún," povedala Merkelová v súvislosti s vývojom šírenia nákazy. Dodala, že potom by sa mali výrazne prejaviť účinky očkovacej kampane. "Potom to bude omnoho lepšie, ale v súčasnosti je ťažký každý deň," uviedla. Prichádzajúca jar mnohé uľahčí, no zároveň si ľudia budú aj viac uvedomovať platné obmedzenia, poznamenala. Politické riešenie koronavírusovej krízy podľa slov kancelárky charakterizuje neistota. "Usilujeme sa stavať mosty, no nevieme, kam presne majú viesť. Breh totiž nevidíme," priznala. "To je to, čo je na pandémii skutočne ťažké: že nevidíte koniec," povedala.

Pandémiu porovnala s hospodárskou krízou spred niekoľkých rokov. V tom prípade však bolo jasné, že je potrebné urobiť a ako odstrániť príčinu nepriaznivého vývoja. Čo sa týka aktuálnej pandémie, mnoho otázok zostáva nezodpovedaných. Merkelová podotkla, že ani ona nevie, čo sa dá od tohto vírusu ešte očakávať. V zhruba pol hodiny trvajúcom telefonáte si Merkelová vypočula skúsenosti zamestnancov krízových liniek. Mnohí z nich vyjadrili i svoje obavy zo škrtov v sociálnej sfére, ku ktorým by mohlo dôjsť po pandémii.

Viac o téme: SituáciaOpatreniaAngela MerkelováKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu