Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bitcoin je energetickou záťažou: Ročne spotrebuje viac elektriny ako celá Argentína

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Bitcoin spotrebuje ročne viac elektriny ako celá Argentína, vyplýva z analýzy University of Cambridge. Podľa štúdie najväčšia a najznámejšia kryptomena spotrebuje ročne asi 121,36 terawatthodín (Twh). Celá Argentína s približne 45 miliónmi obyvateľov spotrebuje 121 Twh.

V sobotu (20. 2.) pokračoval bitcoin v posilňovaní a jeho cena prekročila už 57.000 (46.956 eur) a dostala sa na nové rekordné maximum. Ťažba (mining) bitcoinu spotrebúva obrovské množstvo energie, ale neustály rast jeho ceny je motiváciou pre čoraz viac ľudí, aby ťažili bitcoin. Vysoká spotreba energie je vnútornou vlastnosťou systému bitcoinu a klesne až vtedy, keď sa zníži jeho cena, uviedli vedci. Ak by bol bitcoin štát, podľa výpočtov Cambridge Centre for Alternative Finance by patril medzi 30 krajín s najväčšou spotrebou elektrickej energie na svete.

Autor štúdie David Gerard predpokladá, že spotreba elektriny bitcoinového systému bude pokračovať v raste, rovnako ako s tým spojené emisie oxidu uhličitého (CO2). "Je veľmi zlé, že všetkou touto energiou plytváme doslova na lotériu," uviedol Gerard.

Paradoxom je, že jedným z dôvodov aktuálneho posilňovania bitcoinu bolo aj oznámenie automobilky Tesla, že do bitcoinu investovala 1,5 miliardy USD. Tesla ako výrobca elektromobilov zakladá svoj imidž práve na ekológii. Tesla získala v roku 2020 práve 1,5 miliardy USD z ekologických dotácií, ktoré zaplatili daňoví poplatníci. "A oni dali 1,5 miliardy USD do bitcoinu, ktorý vzniká z veľkej časti z elektriny z uhoľných elektrární. Je potrebné preveriť tieto dotácie," požaduje Gerard.

Viac o téme: Energia BitcoinUniversity of CambridgeKryptomeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu