Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Merkelová hovorila s iránskym prezidentom Rúháním o jadrovej dohode

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu v zriedkavom telefonickom rozhovore s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním vyjadrila svoje "znepokojenie" nad nedodržiavaním jadrovej dohody z roku 2015 zo strany Teheránu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyjadrila znepokojenie nad tým, že Irán naďalej neplní svoje záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody," uviedol vo vyhlásení Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Povedala tiež, že "teraz nastal čas na pozitívne signály, ktoré vytvárajú dôveru a zvyšujú šance na diplomatické riešenie", dodal. Výzva prišla v predvečer náročných rozhovorov troch európskych krajín a Spojených štátov o tom, ako zachrániť dohodu zameranú na obmedzenie iránskeho jadrového programu. Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian bude v Paríži hostiť svojho nemeckého a britského kolegu, americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa k stretnutiu pripojí prostredníctvom videokonferenčného hovoru.

Traja európski signatári chcú dohodu, od ktorej bývalý americký prezident Donald Trump odstúpil v roku 2018, oživiť. Administratíva Trumpovho nástupcu Joea Bidena uviedla, že ak sa Teherán vráti k dodržiavaniu predpisov, mohla by sa opäť pripojiť. Analytici uviedli, že na záchranu dohody je už len malá príležitosť a svetové veľmoci musia konať rýchlo. Západ je znepokojený tým, že porušenia dohody znamenajú rýchlejší postup Iránu k vytvoreniu atómovej bomby, pričom júnové prezidentské voľby v Iráne sú hlavným rizikovým faktorom.

Dohoda oficiálne nazvaná Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) bola založená na tom, že Irán poskytne záruky, že nevyrobí jadrové zbrane, výmenou za postupné uvoľňovanie medzinárodných sankcií. Opätovné uvalenie sankcií po Trumpovom odstúpení od dohody však viedlo Teherán k odvetným opatreniam v podobe opakovaného porušenia jadrovej dohody.

Viac o téme: Angela MerkelováJadrová dohodaHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu