Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruská bezpečnostná služba zadržala 19 džihádistov, ktorí plánovali útoky na severnom Kaukaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Denis Kaminev)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu oznámila, že zadržala 19 militantných islamistov, ktorí plánovali útoky na ruskom severnom Kaukaze, informovali agentúry Reuters a AFP.

FSB uviedla, že v priebehu februára podnikla raziu u podozrivých, počas ktorých zaistila napríklad samovražedný pás, podomácky vyrobené bomby a automatické zbrane. Zaistené osoby zrejme patria k skupine at-Takfír wal hidžra usilujúcej sa o vytvorenie islamistického kalifátu v regióne. Zadržané boli v Rostovskej oblasti, Krasnodarskom kraji, Karačajsko-Čerkeskej republike, ako aj na Krymskom polostrove, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko.

Okrem šírenia ideologickej propagandy a náboru nových členov zadržaní podľa FSB plánovali aj sabotážne akcie a teroristické útoky na severnom Kaukaze. Podozriví sú obvinení z účasti na aktivitách extrémistickej skupiny. Čečensko, Dagestan a ďalšie ruské, prevažne moslimské regióny na severnom Kaukaze sú dejiskom častých ozbrojených konfrontácií medzi vládnymi silami a militantmi.

Nestabilný Severný Kaukaz je v uplynulých rokoch tiež ohniskom organizovaného násilia zločineckých skupín, ktoré sa spája s obchodnými a politickými spormi, klanovou rivalitou a šírením militantného islamu.

Viac o téme: Zadržanieútok DžihádistiRuská bezpečnostná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu