Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prekonali KORONAVÍRUS a bojujú so záhadným ochorením: Lekárov trápi nárast ťažkého priebehu u detí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Lekári naprieč Spojenými štátmi pozorujú zvýšený počet prípadov zápalového ochorenia, ktoré sa u detí a mladistvých objavuje v nadväznosti na nákazu koronavírusom. Diagnóza je stále vzácna, odborníkov ale znepokojuje vyšší podiel ťažko chorých oproti prvej vlne prípadov z minulej jari.

Košice bojujú s britskou mutáciou: Desivé správy! Pribudli detskí pacienti, najmenší má mesiac

Stále trochu záhadné ochorenie, ktoré vlani vyvolalo obavy medzi lekármi aj rodičmi, je v odborných kruhoch označované ako "multisystémový zápalový syndróm u detí", alebo skratkou MIS-C. Zaznamenané bolo v niekoľkých krajinách, americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) podľa posledných údajov eviduje 2060 prípadov u pacientov od dojčenského veku až po začínajúcich dospelosť. V 30 z týchto prípadov pacient neprežil. Na svojom webe o tom v pondelok informoval denník The New York Times (NYT).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Dáta CDC, ktoré nezahŕňajú všetky výskyty z posledných dvoch mesiacov, ukazujú zrýchľujúci sa rast počtu pacientov začínajúci asi v polovici októbra. Tento rast podľa informácií NYT pokračoval aj v ďalších týždňoch, kedy USA registrovali rekordné denné bilancie infekcií koronavírusom. MIS-C sa spravidla objavuje až niekoľko týždňov potom, čo sa daný pacient nakazí vírusom SARS-CoV-2.

Zvýšenie intenzity prípadov s ťažkým priebehom

Za znepokojujúcejšie než nárast v absolútnych číslach majú lekári zvýšenie intenzity prípadov s ťažkým priebehom. Napríklad v detskej nemocnici v meste Omaha v Nebraske vyžadovalo medzi aprílom a októbrom intenzívnu starostlivosť asi 30 percent pacientov s MIS-C, v decembri a januári to ale bolo okolo 60 percent. Príčiny tohto posunu nie sú zatiaľ známe a neexistujú dôkazy o jeho spojitosti s mutáciami koronavírusu. Podľa expertov je príliš skoro na špekulácie o vplyve rozšírených variantov na syndróm postihujúci mladých pacientov.

Ochorenie sa prejavuje horúčkou, vyrážkami, začervenaním očí alebo problémami s trávením. Diagnóza môže eskalovať až do porúch srdcového svalu alebo srdcových arytmií. Odborníci vlani nový syndróm prirovnávali k vzácnej Kawasakiho chorobe, ktorá spôsobuje u detí do piatich rokov zápaly ciev a srdca, či k syndrómu toxického šoku.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: pixabay.com)

Väčšina mladých ľudí, aj tých, u ktorých bol priebeh vážny, MIS-C prekoná a hospitalizáciu končí relatívne zdravá, uvádza NYT. Lekári ale nemajú jasno v tom, či ich zápalový syndróm nemôže zanechať s dlhodobejšími srdcovými či inými problémami. "Naozaj nevieme, čo sa stane v dlhodobom horizonte," varovala detská kardiologička z nemocnice v Omahe Jean Ballwegová. 

Viac o téme: ZápalNew YorkKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu