Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maďarská vláda: Verdikt súdu o odobratí licencie Klubrádia je oprávnený

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq)

BUDAPEŠŤ - Súdne rozhodnutie o odobratí licencie maďarskej nezávislej rozhlasovej stanici Klubrádió bolo oprávnené, pretože šesťkrát závažne porušila pravidlá. Uviedol to v stredu na Twitteri hovorca vlády Zoltán Kovács.

Verdikt súdu v kauze Klubrádia podľa neho viacerí vnímajú ako zásah kabinetu. "Ak by si však pozorne preverili príslušné zákony a nariadenia, tak by zistili, že vláda nemá žiadne právomoci, ale ani snahu zasahovať do práce mediálneho orgánu či súdov," zdôraznil hovorca. Kauza vyvolala silný ohlas v zahraničí. Vlády, médiá i medzinárodné organizácie považujú za jednoznačné, že tento akt zapadá do "určitého" trendu, konštatoval v stredu spravodajský server 444.hu, ktorý citoval reakcie z USA, Francúzska či Bruselu, kde vyjadrili obavy zo situácie v oblasti slobody médií v Maďarsku.

Klubrádió v utorok oznámilo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti o predĺženie vysielacej licencie. Maďarská mediálna rada (NMHH) už v novembri 2020 rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu z dôvodu viacnásobného porušenia mediálneho zákona. Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje na adresu maďarskej vlády, pripomína agentúra AFP. Platnosť vysielacej licencie sa stanici končí 14. februára. Klubrádió musí vysielanie na frekvencii FM 92,2 ukončiť v tento deň o 23.59 h. Od pondelka 15. februára bude podľa AFP vysielať on-line.

Viac o téme: VerdiktMaďarská vládaSúd Klubrádio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu