Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jemenskí povstalci neskrývajú radosť: Vítajú svoje vyradenie zo zoznamu teroristických skupín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

SANÁ - Jemenskí povstalci v sobotu privítali zámer administratívy nového prezidenta USA Joea Bidena vyradiť ich zo zoznamu teroristických skupín a označili to za krok k mieru.

Abduliláh Hadžár, poradca predsedu najvyššej politickej rady, výkonného orgánu povstalcov, v rozhovore pre agentúru AFP ocenil rozhodnutie Bidenovej vlády týkajúce sa povstalcov. Vyhlásil, že Bidena administratíva sa "dobre rozbehla". Upozornil však, že tieto kroky nebudú dôveryhodné, ak "sa nenaplnia v praxi a nepocíti ich jemenský ľud, a to v podobe zrušenia obkľúčenia a zastavenia vojny".

Uviedol tiež, novovymenovaný osobitný vyslanec USA pre Jemen Timothy Lenderking sa musí "stretnúť so všetkými stranami" konfliktu. Varoval, že ak budú z tohto procesu vylúčení húsíjskí povstalci, nenastane žiadny pokrok smerom k mieru. O zámere Bidenovej administratívy bol Kongres už oficiálne informovaný.

Týmto krokom Bidenovej administratívy sa odstráni prekážka, ktorá podľa zahraničných humanitárnych organizácií ohrozovala rozhodujúcu pomoc pre jemenských civilistov. Jemen je totiž krajinou, kde sa odohráva jedna z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti, poznamenala v piatok agentúra AP.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pod podmienkou zachovania anonymity však pre agentúru AP zdôraznil, že pripravované vyradenie zo zoznamu nič nemení na postoji Spojených štátov k jemenským vzbúrencom, ktorí opakovane útočia na civilné obyvateľstvo a majú na svedomí únosy viacerých Američanov.

Rozhodnutie o zaradení jemenských šiitských povstalcov, takzvaných húsíov, na zoznam teroristických skupín prijala vláda predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v posledných dňoch svojho úradovania. Do platnosti vstúpilo len 19. januára, teda deň pred Bidenovou inauguráciou.

Správa o vyradení húsíov zo zoznamu teroristických skupín prišla deň po tom, čo prezident Biden oznámil, že ukončí podporu saudskoarabskej vojenskej ofenzívy v Jemene. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie bojuje proti jemenským povstalcom, ktorých podporuje Irán.

Viac o téme: JemenSanáJoe BidenZoznam teroristických skupín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu