Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Portugalsko na pokraji kolapsu: V krajine zostalo len sedem voľných lôžok na JIS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

LISABON - Portugalsko v sobotu oznámilo, že na svojej pevninskej časti mu zostalo iba sedem voľných lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) zriadených pre pacientov s koronavírusovým ochorením COVID-19.

Podľa agentúry Reuters z údajov ministerstva zdravotníctva vyplýva, že z 850 lôžok na JIS pre pacientov s covidom je momentálne obsadených 843. Krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov má ďalších 420 lôžok na JIS pre osoby s inými ochoreniami.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V piatok prepravili troch pacientov z metropoly Lisabon na portugalský ostrov Madeira, kde je niekoľko ďalších lôžok na JIS a zdravotnícky systém je tam pod menším tlakom. Vláda pripísala nárast infekcií rozhodnutiu o uvoľnení obmedzení počas vianočného obdobia.

Podľa nej môže za rýchlosť šírenia infekcie nový variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zistili v Británii. Portugalsko dosiaľ nahlásilo 12.179 úmrtí na COVID-19 a 711.018 prípadov nákazy.

Rakúsko a Nemecko pomôžu s pacientmi s koronavírusom

Rakúsko a Nemecko v nedeľu oznámili, že poskytnú pomoc Portugalsku, ktorého zdravotníctvo je mimoriadne zaťažené pri snahách zvládnuť nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom. Informovali o tom agentúry DPA a AP. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že jeho krajina prijme z Portugalska pacientov, ktorých stav si vyžaduje intenzívnu starostlivosť. Ich počet ešte obe strany spresnia.

Kurz zdôraznil, že je otázkou európskej solidarity poskytnúť "rýchlu a nebyrokratickú pomoc" na záchranu životov. Pripomenul, že Rakúsko už predtým rovnako pomohlo s pacientmi z Francúzska, Talianska a Čiernej Hory.

Nemecko sa medzitým pripravuje na vyslanie armádnych lietadiel so zdravotníckou pomocou a lekármi do Portugalska, k čomu by malo dôjsť v najbližších dňoch. Hovorca ministerstva obrany uviedol, že armáda "poskytne personálnu a materiálnu podporu", detaily o jej rozsahu a načasovaní však ešte musia dopracovať.

Portugalsko má v súčasnosti jednu z najvyšších mier nákazy koronavírusom v pomere na počet obyvateľov na svete. V sobotu oznámilo, že v jeho pevninskej časti mu zostalo iba sedem voľných lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) zriadených pre pacientov s ochorením COVID-19.

Vláda pripísala nárast infekcií rozhodnutiu o uvoľnení obmedzení počas vianočného obdobia. Podľa nej môže za rýchlosť šírenia infekcie nový variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zistili v Británii. Portugalsko od začiatku pandémie eviduje vyše 12.000 úmrtí na COVID-19 a 711.000 prípadov nákazy.

Viac o téme: PandémiaLôžkaPortugalskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu