Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Irán oznámil, že jeho vakcína je účinná i proti britskému variantu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild)

TEHERÁN - Irán v sobotu oznámil, že jedna z jeho vakcín proti ochoreniu COVID-19 sa preukázala ako účinná voči pôvodnému koronavírusu SARS-CoV-2 i voči novému nákazlivejšiemu britskému variantu. Informovala o tom agentúra DPA.

Táto vakcína má názov COVIran Barekat a klinické testy sa začali v decembri minulého roka. "Doteraz uskutočnené testy ukazujú, že naša vakcína kompletne zneškodňuje dokonca aj nový, oveľa nebezpečnejší britský variant vírusu," uviedol jeden z členov iránskej skupiny expertov na boj s koronavírusom. Irán testuje i ďalšiu vakcínu iránskej výroby s názvom Pasteur a s Kubou spolupracuje na výrobe ďalšej očkovacej látky, píše DPA. Do krajiny majú byť v najbližších mesiacoch dovezené i vakcíny zo zahraničia - najmä z Ruska, Číny a Indie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Prvá fáza hromadnej očkovacej kampane sa má podľa očakávaní začať ešte pred začiatkom marca, píše DPA. Zaočkovaných má byť počas nej 83 miliónov ľudí. Počty prípadov nákazy v Iráne v posledných týždňoch klesajú s prispením prísneho lockdownu. Prezident Hasan Rúhání však podľa DPA varoval pred prílišným optimizmom.

Iránske zdravotnícke úrady v sobotu oznámili, že cestujúci prichádzajúci do krajiny z Európy budú musieť absolvovať 14-dňovú karanténu, informovala agentúra Reuters. Cestujúci z ostatných regiónov vrátane susedných krajín budú môcť do krajiny vstúpiť len s negatívnym výsledkom testu. Irán od začiatku pandémie zaznamenal viac ako 1,4 milióna prípadov nákazy a takmer 58.000 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

Viac o téme: VakcínaIránKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu