Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Inaugurácia amerického prezidenta sa blíži: VIDEO Prípravy vrcholia, Biden predstavuje svoje plány

Pred Kapitolom prebiehajú posledné prípravy pred inauguráciou Joa Bidena za amerického prezidenta. Zobraziť galériu (17)
Pred Kapitolom prebiehajú posledné prípravy pred inauguráciou Joa Bidena za amerického prezidenta. (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster/Alex Brandon)

WASHINGTON - Budúci prezident Joe Biden (78) zloží už zajtra počas inaugurácie prísahu a zasadne do kresla najmocnejšieho muža USA. S ohľadom na pandémiu koronavírusu však nebude udalosť taká okázalá, ako zvykla bývať. Na tribúny sa predával iba veľmi obmedzený počet lístkov. Tých, ktorí sa nemôžu zúčastniť, budú symbolizovať na priestranstve pred Kapitolom desaťtisíce amerických vlajok.

Tŕnistá cesta na vrchol: VIDEO Život Joa Bidena poznamenala obrovská tragédia aj sexškandály

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

21:46 Biden mal pred inauguráciou emotívny rozlúčkový prejav v štáte Delaware

Novozvolený prezident USA Joe Biden predniesol v utorok emotívny rozlúčkový prejav. Potláčal slzy, keď spomínal na zosnulého syna a ďakoval svojmu štátu Delaware, kde doteraz žil. Biden potom odcestoval do hlavného mesta Washington, kde bude v stredu inaugurovaný ako 46. prezident USA, informovala tlačová agentúra DPA. "Ľutujem iba jedno - že tu nie je," povedal Biden na adresu svojho syna Beaua, bývalého štátneho generálneho prokurátora, ktorý v roku 2015 zomrel na rakovinu mozgu. "Pretože jeho by sme mali predstavovať ako prezidenta," dodal.

Joe Biden
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Biden mal rozlúčkový prejav v Delaware, štáte, ktorý zastupoval ako senátor tri desaťročia. "Prepáčte mi tie emócie, ale keď budem umierať, Delaware bude zapísaný v mojom srdci," dodal 78-ročný Biden. Biden je dlho známy ako politik otvorený voči prejavom emócií, najmä po mnohých rodinných tragédiách. Jeho sklon k sebareflektívnej a niekedy trúchlivej rétorike je v ostrom protiklade k prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorého prejavy sú najviac známe divokými útokmi na médiá a politických odporcov.

21:24 Dvanásť príslušníkov Národnej gardy stiahli z inaugurácie

Dvanásť príslušníkov americkej Národnej gardy odvolali z misie pri zaisťovaní bezpečnosti počas stredajšej prezidentskej inaugurácie Joea Bidena. Úrady totiž zistili, že majú väzby na pravicové skupiny alebo zverejňovali na internete extrémistické názory, informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov. Dvojica - predstaviteľ spravodajskej služby a predstaviteľ armády - však neuviedla, ku ktorej pravicovej skupine príslušníci gardy patrili, ani to, v akej jednotke slúžia.

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) momentálne preveruje príslušníkov Národnej gardy USA nasadených vo Washingtone. V rámci previerok sa skúma, či niektorí z vojakov nepredstavujú bezpečnostné riziko pre inauguráciu novozvoleného prezidenta Bidena, ktorá sa bude konať v stredu 20. januára.

21:15 Verejnosť má obavy o americkú demokraciu

Európska verejnosť výrazne podporuje novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, ale po búrlivom pôsobení Donalda Trumpa vzrastajú obavy o demokraciu v Spojených štátoch, uviedla v utorok s odvolaním sa na prieskum inštitútu Pew Research Center agentúra AFP.  V predvečer Bidenovej inaugurácie si podľa inštitútu 79 percent Nemcov, 72 percent Francúzov a 65 percent Britov myslí, že nový prezident sa v otázkach svetovej politiky rozhodne správne. V porovnaní s Trumpom ide o dramatický obrat, tomu v polovici roku 2020 dôverovalo 10 percent Nemcov, 11 percent Francúzov a 19 percent Britov.  

Budúci prezident USA Joe
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

Prieskum tiež odhalil rozsiahle obavy o zdravie americkej demokracie po tom, ako Trump spochybnil svoju porážku falošnými obvineniami z volebných podvodov, ktoré 6. januára vyústili do útoku na americký Kapitol a následného sprísnenia bezpečnostných opatrení počas inaugurácie nového prezidenta.  Podľa prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 3066 respondentov v období od 12. novembra do 23. decembra, teda ešte pred útokom na Kapitol, si 73 percent Nemcov, 64 percent Francúzov a 62 percent Britov myslí, že americký politický systém potrebuje zásadné zmeny alebo úplnú reformu. 

Zistenia naznačujú, že obraz USA sa môže zlepšiť, rovnako ako to bolo v prípade Baracka Obamu, ktorý sa tešil výraznej podpore na rozdiel od širokej kritiky jeho predchodcu Georgea W. Busha, povedal Richard Wike, riaditeľ výskumu globálnych postojov v inštitúte Pew Research Center. "V týchto krajinách existuje niečo ako rezervoár dobrej vôle vo vzťahu k Amerike v časoch nespokojnosti s USA alebo so zahraničnou politikou prezidenta," dodal. "Či začnú tieto obavy o zdravie americkej demokracie narúšať celkové vnímanie Spojených štátov, je otvorená otázka."  

16:00 Bidenova obľúbenosť stúpa

Novozvolený americký prezident Joe Biden prevezme v stredu úrad a Američania majú od neho veľké očakávania a tiež prevažne kladné názory na to, ako zvláda prechod moci. Vyplýva to z nového prieskumu, ktorý pre spravodajskú televíziu CNN uskutočnila a v utorok zverejnila spoločnosť SSRS. Takéto hodnotenie Bidena "cez ružové okuliare" majú ľudia v období, keď je negatívne vnímanie situácie v Spojených štátoch najhoršie od roku 2009.

Biden zároveň prevezme prezidentský úrad v čase, keď majú ľudia v sebe aj zásoby zhovievavosti: dve tretiny Američanov (66 percent) schvaľuje spôsob, akým Biden pristupuje k odovzdávaniu moci, a jeho obľúbenosť stúpla o sedem percentuálnych bodov v porovnaní s prieskumom v októbri spred prezidentských volieb (priaznivo ho teraz vníma 59 percent oproti vtedajším 52 percentám).

Víťaz prezidentských volieb v
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

15:46 Biden predstavil opatrenia na podporu ekonomiky

Peniaze (1,9 biliónov dolárov) majú smerovať na boj s pandémiou covidu-19, uľaviť domácnostiam aj naštartovať hospodársky rast. Na boj s koronavirovou nákazou je v balíčku vyčlenených 415 miliárd dolárov (cca 342 miliárd eur). Približne bilión dolárov pôjde na priamu pomoc domácnostiam a zhruba 440 miliárd dolárov je určených pre malé podniky, ktoré boli pandémiou najviac zasiahnuté. Američania majú nad rámec už schváleného jednorazového koronavirového príspevku 600 dolárov obdržať ďalších 1400 dolárov.

Dávky v nezamestnanosti sa až do septembra zvýšia o 100 na 400 dolárov týždenne (cca 330 eur). Chce tiež zaviesť minimálnu mzdu 15 dolárov (cca 12,5 eur) na hodinu (v súčasnosti je mzda vo výške 7,25 dolára). Biden tiež avizoval, že zruší daňové škrty republikánov z roku 2017 pre najbohatších a korporácie, chce zabezpečiť, aby sa dane nezvyšovali tým, ktorí zarábajú menej ako 400-tisíc dolárov ročne.

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

14:28 Nácvik Bidenovej inaugurácie prerušil požiar

Areál amerického Kapitolu vo Washingtone v pondelok dočasne evakuovali z bezpečnostných obáv, keď počas nácviku prezidentskej inaugurácie Joea Bidena vo vzdialenosti menej než kilometer od sídla Kongresu vypukol požiar v tábore, kde žijú bezdomovci. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Nácvik stredajšej inaugurácie o krátky čas pokračoval a nad Kapitolom následne pravidelne prelietaval vrtuľník, ktorý dohliadal na dianie. Miestni predstavitelia uviedli, že požiar, ktorý príslušníci požiarneho zboru rýchlo uhasili, hrozbu pre verejnosť nepredstavoval. Evakuáciu preventívne nariadil šéf kapitolskej polície.

14:20 Biden sľúbil znovupripojenie ku klimatickej dohode

Biden už skôr avizoval, že USA sa opäť pripoja k parížskej dohode o klíme, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2016 a od ktorej USA v roku 2017 odstúpili. Trump vtedy uviedol, že dohoda by stála Američanov bilióny dolárov, zrušila pracovné miesta a brzdila ropný, plynárenský, uhoľný a spracovateľský priemysel. Podľa dokumentu, ktorý nahradil Kjótsky protokol, má byť otepľovanie udržané pod dvoma stupňami Celzia, najlepšie do 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Greg Nash/Pool via AP)

Bidenovým cieľom je výrazne obmedziť emisie oxidu uhličitého do roku 2050, niekoľkokrát dokonca hovoril o uhlíkovej neutralite do tohto roku, na čo chce postupne uvoľniť dva bilióny dolárov. Fosílne palivá by podľa neho mali byť nahradené obnoviteľnými zdrojmi energie a plánuje ukončenie dotácií pre podniky vyrábajúce fosílne palivá.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

14:05 Budúci šéf diplomacie USA prisľúbil obnovenie spojeneckých zväzkov

Budúce vedenie amerického ministerstva zahraničných vecí chce obnoviť spojenectvá s inými krajinami a zároveň čeliť výzvam, aké predstavujú Čína, Irán, Severná Kórea či Rusko. V utorňajšom prejave na pôde výboru pre zahraničné vzťahy amerického Senátu týmito slovami predstaví svoje ciele Antony Blinken, ktorý v administratíve novozvoleného prezidenta Spojených štátov Joea Bidena zaujme post šéfa americkej diplomacie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Blinken (58) prisľúbil radikálny odklon od politiky Donalda Trumpa, ktorý z Bieleho domu odchádza v stredu 20. januára, a od jeho princípu "Amerika na prvom mieste". Blinken má na vypočúvaní v Senáte, ktoré predchádza oficiálnemu potvrdeniu na poste nového ministra zahraničných vecí, hovoriť o tom, že USA si chcú aj naďalej udržať postavenie svetovej veľmoci.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

13:50 Karikatúra Trumpa pribudne do múzea

Nafukovacia karikatúra Donalda Trumpa v podobe rozzúreného batoľaťa v plienkach a s mobilom, ktorá sa stala symbolom britského protestu proti americkému prezidentovi, si zaistila čestné miesto v dejinách politického aktivizmu. Zaradená bude do zbierky Múzea Londýna. Na miesto už dorazila, najskôr však musí ísť do karantény. Informoval o tom spravodajský denník The Guardian.

Šesť metrov vysoká oranžová figurína, ktorú zaplatili odporcovia Trumpa prostredníctvom crowdfundingu, zobrazuje amerického prezidenta s jeho charakteristickou blonďavou šticou, s neústupčivým výrazom a rozpaženými malými rukami, ktoré držia mobil pripravený na tweetovanie. 

10:50 Podľa šéfa Pentagónu nie sú informácie o hrozbách pri inaugurácii

Americké úrady nemajú podľa úradujúceho amerického ministra obrany Christophera Millera spravodajské informácie o vnútornej hrozbe pri inaugurácii nového prezidenta Joea Bidena. Minister to uviedol v reakcii na správu, že americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vykonáva bezpečnostnú previerku 25-tisíc členov národnej gardy, ktorí sa vo Washingtone podieľajú na zaručení bezpečnosti uvedenia nového prezidenta do úradu. Podľa ministra je preverovanie príslušníkov bežnou praxou, napísala dnes agentúra Reuters.

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

"V zaručení bezpečnosti hlavného mesta nenechávame nič na náhodu, aj keď nemáme spravodajské informácie o tom, že by hrozila hrozba zvnútra," uviedol dosluhujúci šéf Pentagónu. Informácie či dôkazy o vnútornej hrozbe neexistujú ani podľa úradujúceho ministra vnútornej bezpečnosti Petera Gaynora. Podľa neho je preverovanie príslušníkov národnej gardy zo strany FBI "obozretným krokom".

09:53 Trump odchádza s najnižšou podporou od nástupu do funkcie

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump opustí v stredu Biely dom s vôbec najnižšou podporou verejnosti, akú mal počas celého svojho prezidentského mandátu. Vyplýva to najnovšieho prieskumu Gallupovho inštitútu, podľa ktorého Trumpa aktuálne podporuje len 34 percent Američanov, informuje agentúra AFP.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Výsledky prieskumu zverejnil inštitút v pondelok. Dodal, že Trumpovu prácu počas štvorročného funkčného obdobia v prezidentskom úrade schvaľovalo v priemere 41 percent Američanov. To je o štyri percentuálne body menej než podpora ktoréhokoľvek z jeho predchodcov, akú Gallupov inštitút zaznamenal od roku 1938, odkedy takéto sondáže uskutočňuje.

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Joe Raedle/Pool via AP)

09:22 Biden počas prvého dňa v úrade predstaví reformu migračnej politiky

Novozvolený americký prezident Joe Biden plánuje v stredu, počas svojho prvého dňa v úrade, predstaviť zásadnú reformu migračnej politiky. Na základe Bidenovho návrhu by zhruba 11 miliónov ľudí, žijúcich v USA nelegálne, mohlo do ôsmich rokov získať americké občianstvo. Ako napísala v utorok agentúra AP, pôjde o výrazný odklon od tvrdej imigračnej politiky Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa.

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Po štyroch rokoch Trumpovej reštriktívnej imigračnej politiky a masových deportácií tento legislatívny návrh predstavuje jeden z hlavných prísľubov Bidenovej predvolebnej kampane, ktorý bol adresovaný latinskoamerickým voličom a ďalším prisťahovaleckým komunitám.

Prezidentské voľby v USA prepísali históriu: Toto ste o Bidenovi možno netušili, fiasko pred 33 rokmi

Osoby nelegálne žijúce v USA budú môcť do piatich rokov získať zelenú kartu, teda povolenie na dočasný pobyt: ak prejdú bezpečnostnými previerkami, budú platiť dane a splnia ďalšie základné podmienky. Ak sa rozhodnú uchádzať sa o získanie občianstva, bude nasledujúce tri roky prebiehať proces jeho nadobudnutia.

08:48 Melania Trumpová v rozlúčkovom príhovore odmietla násilie

Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová v rozlúčkovom videopríhovore odmietla násilie, ktoré podľa nej nie je nikdy riešením. Vzdala tiež úctu rodinám vojakov, zdravotníckym pracovníkom bojujúcim proti pandémii či osobám pomáhajúcim obetiam závislosti na opiátoch, píše agentúra AFP.

Prvá dáma v takmer sedemminútovom príhovore zverejnenom v noci na utorok spomenula svojho manžela Donalda Trumpa iba raz. "Uplynulé štyri roky boli nezabudnuteľné. V čase, keď sa moje a Donaldove pôsobenie v Bielom dome chýli ku koncu, myslím na všetkých ľudí, ktorí mi prirástli k srdcu, na ich neuveriteľné príbehy lásky, vlastenectva a odhodlania," povedala prvá dáma. "Buďte vášniví vo všetkom, čo robíte. Vždy však pamätajte na to, že násilie nikdy nie je riešením a nikdy nebude ospravedlniteľné," dodala.

07:16  Na inauguráciu sa znovu dá dokopy obľúbená skupina Bidenovho zosnulého syna

Rocková skupina The New Radicals sa v stredu znovu dá dohromady na jediný deň - zahrá po inaugurácii amerického novozvoleného prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Urobí to na pamiatku Bidenovho syna, ktorý pred vyše piatimi rokmi zomrel na rakovinu, informovala tlačová agentúra AFP.

Hudobná skupina z Los Angeles pôsobila spolu iba krátko, od roku 1997 do roku 1999, ale jej singel "You Get What You Give" sa stal medzinárodným hitom. Keď Beau Biden bojoval s rakovinou mozgu, ktorá si v máji 2015 vyžiadala jeho život, rodina vnímala hit ako povzbudzujúcu skladbu. Joe Biden to neskôr napísal vo svojej životopisnej knihe "Promise Me, Dad" (Sľúb mi, ocko).

Inaugurácia amerického prezidenta sa
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon)

Pieseň akoby sa prihovárala všetkým ľuďom, ktorí prechádzajú ťažkým obdobím, a prinášala posolstvo nádeje. Končí sa výzvou, aby ľudia vzdorovali útlaku zo strany bezcitných a mocných. Nadčasové slová a hudba uisťovali o trvalej pravde: "You Get What You Give" (Dostávaš to, čo dávaš.)

Viac o téme: InauguráciaPrezident USAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu