Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taliban nespĺňa záväzky v súvislosti s dohodou o prímerí v Afganistane, uviedol Pentagón

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ministerstvo obrany Spojených štátov (Pentagón) vo štvrtok vyhlásilo, že afganské islamistické hnutie Taliban neplní záväzky v súvislosti s dohodou o prímerí, ktorú s Talibanom podpísala predchádzajúca americká vláda. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ešte stále sa usilujeme dosiahnuť dohodu, Taliban si však neplní svoje záväzky," uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Jake Sullivan, poradca pre národnú bezpečnosť amerického prezidenta Joea Bidena, minulý piatok (22. januára) informoval, že Bidenova administratíva preskúma dohodu, ktorú s radikálnym afganským islamistickým hnutím Taliban podpísala predchádzajúca vláda Donalda Trumpa.

Washington chcel podľa Sullivana preveriť, či Taliban dodržiava svoje záväzky, teda či prerušil vzťahy s teroristickými skupinami, znížil počet útokov a začal s afganskou vládou skutočné mierové rokovania. Sullivan o tom informoval Hamdulláha Mohiba, poradcu afganskej vlády pre národnú bezpečnosť. USA chcú podľa Sullivana "pomôcť obom stranám dosiahnuť trvalú a spravodlivú politickú dohodu a trvalé prímerie".

USA vlani vo februári podpísali s Talibanom dohodu o prímerí, v ktorej sa výmenou za bezpečnostné záruky zaviazali k stiahnutiu svojich jednotiek z Afganistanu do polovice roku 2021. Počet útokov v Afganistane, najmä v oblasti Kábulu, v poslednom čase opäť výrazne vzrástol. Došlo aj k niekoľkým vraždám politikov, popredných aktivistov a novinárov. Kábul a Washington z útokov vinia Taliban, ktorý to odmieta, napísala AFP.

Viac o téme: DohodaAfganistanTalibanPentagón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu