Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán počas námorného cvičenia odpálil strely s plochou dráhou, informujú štátne médiá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP)

TEHERÁN - Irán vo štvrtok počas námorného vojenského cvičenia v Ománskom zálive odpálil strely s plochou dráhou letu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Rôzne druhy rakiet typu zem-zem zasiahli ciele v Ománskom zálive a v severnej časti Indického oceánu. Zdroje z prostredia cvičenia uviedli, že Irán rakety odpaľované z pevniny a z mora použije v súvislosti s "akýmkoľvek narušením iránskych námorných hraníc a prienikom za tieto hranice". Iránske námorné sily začali v stredu v oblasti Ománskeho zálivu dvojdňové cvičenie s použitím striel krátkeho doletu a uviedli do prevádzky svoju najväčšiu vojenskú loď Makrán.

Iránske revolučné gardy v sobotu 9. januára uskutočnili v oblasti Perzského zálivu námornú vojenskú prehliadku a týždeň predtým sa v Iráne konalo hromadné cvičenie v súvislosti s bojovými dronmi, píše AP. Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa v poslednom období zvýšilo v súvislosti s iránskym jadrovým programom a nátlakom zo strany USA na islamskú republiku.

Vláda odchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 jednostranne odstúpila od jadrovej dohody veľmocí s Iránom a následne opätovne zaviedla voči Teheránu sankcie. Irán začal v reakcii porušovať svoje záväzky vyplývajúce z tejto dohody.

Viac o téme: Vojenské cvičenieStrelyIránTeheránPlochá dráha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu