Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Napätie v Perzskom zálive pretrváva: Americké lode museli vypáliť varovné výstrely

Americká loď USS Firebolt
Americká loď USS Firebolt (Zdroj: SITA/Spc. Cody Rich/U.S. Army via AP)

WASHINGTON - Americké námorníctvo v utorok informovalo, že jeho loď v pondelok v Perzskom zálive vypálila tri varovné výstrely smerom k trom rýchločlnom iránskej pobrežnej stráže, aby ich varovala po tom, ako sa k nej priblížili veľkou rýchlosťou.

Podľa správy agentúry AFP, k incidentu došlo v pondelok okolo 20.00 h miestneho času, keď sa tri motorové člny jednotky pobrežnej stráže revolučných gárd priblížili do vzdialenosti asi 70 metrov k hliadkovaciemu plavidlu amerického námorníctva USS Firebolt a člnu americkej pobrežnej stráže Baranoff, uviedla hovorkyňa 5. flotily so sídlom v Bahrajne Rebecca Rebarichová.

Posádka amerického plavila následne vyslala iránskym lodiam viacnásobné varovania prostredníctvom rádiosignálu i megafónmi, uvádza sa vo vyhlásení 5. flotily amerického námorníctva. Iránske plavidlá však pokračovali vo svojich manévroch, uviedla hovorkyňa. Dodala, že posádka lode USS Firebolt potom vystrelila niekoľko varovných výstrelov a člny revolučných gárd sa vzdialili.

Podľa amerického námorníctva tieto dve americké lode vykonávali v medzinárodných vodách v Perzskom zálive "bežné hliadkovanie". Agentúra AFP dodala, že od začiatku roka ide o druhý incident medzi americkým námorníctvom a iránskymi loďami. Súčasne je to aj prvýkrát od roku 2017, čo americké námorníctvo prikročilo k varovným výstrelom.  

Piata flotila pred tým v utorok oznámila, že člny iránskych revolučných gárd sa 2. apríla "agresívne" priblížili k iným dvom americkým lodiam plaviacim sa tiež v Perzskom zálive. Iránsky katamarán sa vtedy spolu s tromi rýchloloďami priblížil na vzdialenosť asi 64 metrov k americkým lodiam Wrangell a Monomoy, ktoré v zálive vykonávali bežné hliadkovanie. Wrangell manévroval, aby zabránil zrážke s iránskymi loďami, "pričom zaznelo päť krátkych trúbení klaksónu".

Incidenty sa odohrali v čase, keď sa vo Viedni konajú rokovania s Iránom o možnostiach návratu USA k iránskej jadrovej dohode z roku 2015, od ktorej bývalý americký prezident Donald Trump odstúpil. Keď americký prezident Joe Biden vo februári navrhol opätovné pripojenie sa USA k jadrovej dohode, zdôraznil súčasne potrebu obmedziť "destabilizačné aktivity Iránu na Blízkom východe," konštatovala agentúra AFP.

Viac o téme: LodeVýstrelyUSAIzraelPerzský záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu