Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko prevzalo prvú zásielku vakcín spoločnosti Moderna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/PA via AP)

BUDAPEŠŤ - Do Maďarska dorazila v utorok prvá zásielka vakcín proti novému druhu koronavírusu od spoločnosti Moderna, informovala agentúra MTI.

Očkovaciu látku v množstve 7200 dávok určených pre 3600 ľudí doviezli z Belgicka. Podľa MTI pri prevoze a skladovaní je vakcína udržiavaná pri teplote mínus 25 stupňov Celzia. Podľa nepotvrdených informácií ňou budú očkovať obyvateľov domovov dôchodcov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Maďarsko doposiaľ prevzalo tri zásielky očkovacích látok pre 79.000 ľudí od konzorcia Pfizer/BioNTech. V utorok distribuovali aj štvrtú zásielku od tohto výrobcu pre zaočkovanie vyše 47.000 osôb. Vakcíny Pfizer/ BioNTech sa skladujú pri teplotách pod mínus 60 stupňov Celzia. Vírusom SARS-CoV-2 sa v Maďarsku doteraz preukázateľne infikovalo 344.352 ľudí a nákaze podľahlo 10.853 osôb.

Prvé dávky vakcíny priviezli aj do Nemecka

Do Nemecka doviezli v utorok prvé dávky vakcíny proti novému koronavírusu americkej farmaceutickej firmy Moderna. Informovala o tom agentúra DPA. Do konca prvého štvrťroka má Nemecko dostať približne dva milióny dávok vakcíny od Moderny a do konca roka ich má byť podľa ministra zdravotníctva Jensa Spahna až okolo 50 miliónov. Podobne ako vo väčšine krajín EÚ aj v Nemecku spustili už 27. decembra očkovanie vakcínou spoločností BioNTech/Pfizer. Obe doterajšie vakcíny sú podľa šéfa vakcinačnej komisie Thomasa Mertensa podobné čo sa týka účinnosti a bezpečnosti. Upozornil, že občania si nebudú môcť vybrať, ktorú vakcínu dostanú.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v tejto súvislosti uviedla, že hoci prvé dva štvrťroky budú náročné čo sa týka dostupnosti vakcín, neskôr ich bude mať Nemecko dostatok i na to, aby sa s nimi podelilo s inými krajinami. "Celkovo máme (vakcín) viac ako dosť," povedala Merkelová. Podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) prvú dávku vakcíny proti koronavírusu doteraz v Nemecku dostalo už viac ako 680.000 ľudí.

V Nemecku v utorok po prvý raz identifikovali nový variant koronavírusu B.1.351, ktorý sa objavil v Juhoafrickej republike (JAR). Oznámilo to ministerstvo sociálnych vecí spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko. Zistili ju u pacienta, ktorý sa nedávno spolu s rodinou vrátil z dlhšieho pobytu v JAR.

Viac o téme: ZásielkaVakcínaMaďarskoKoronavírusModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu