Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Polícia zadržala muža, ktorý z Kongresu vynášal Pelosiovej rečnícky pult

(Zdroj: SITA/AP/Amanda Voisard/The Washington Post)

WASHINGTON - Úrady amerického štátu Florida zadržali muža podozrivého z účasti na výtržnostiach v budove Kongresu na Kapitole vo Washingtone. Ide o muža, ktorý sa objavil na masovo zdieľaných fotografiách, ako zo sály vynáša rečnícky pult predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Adam Johnson (36) z mesta Parrish je momentálne vo väznici okresu Pinellas a čaká na obvinenie. Informovala o tom televízia ABC, podľa ktorej miesto, kde sa momentálne nachádza pult, nie je známe. V piatok prokuratúra oznámila aj zatknutie Richarda Barnetta zo štátu Arkansas, ktorý sa nechal odfotografovať, ako v Pelosiovej kancelárii sedí v jej kresle s nohami na stole. Počas 48 hodín, ktoré nasledovali po stredajšom pochode rozvášneného davu na Kapitol a vtrhnutí do budovy Kongresu, vyšetrovatelia analyzovali snímky z tejto šokujúcej udalosti zdieľané na sociálnych sieťach. Robia tak v snahe identifikovať ďalších podozrivých.

Už vo štvrtok úradujúci prokurátor dištriktu Columbia Michael Sherwin oznámil, že na ďalšie konanie je pripravených viac ako 55 káuz súvisiacich s nepokojmi, pričom varoval, že "toto je len začiatok". Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a metropolitná polícia medzičasom zdieľali na sociálnych sieťach stovky snímok podozrivých výtržníkov. Polícia už v piatok oznámila, že dostala viac ako 17.000 tipov, ktoré by jej mohli uľahčiť identifikáciu podozrivých. Voči osobám, ktoré už sú vo väzbe, boli vznesené rôzne obvinenia - od priestupkov v oblasti nosenia zbraní po krádež majetku a napadnutie.

Jeden podozrivý, zatknutý v okolí Kapitolu, mal pri sebe "vojenskú poloautomatickú pušku a 11 zápalných bômb, ktoré boli pripravené na použitie," uviedol Sherwin. V piatok bol tento podozrivý identifikovaný ako Lonnie Coffman z Alabamy. Z prvotných informácií polície o zatknutiach vyplynulo, že jedna osoba má trvalý pobyt vo Washingtone, ďalších 11 žije v susedných štátoch Maryland a Virgínia a 50 ďalších pochádzalo z 18 ďalších štátov americkej Únie.

V nadväznosti na stredajšie nepokoje odborníci podľa televízie ABC uviedli, že orgány činné v trestnom konaní budú tiež chcieť preskúmať, či sú do podnecovania násilností na Kapitole zapojené nejaké zahraničné subjekty - predmetom skúmania je najmä online komunikáciu medzi členmi extrémistických skupín. Americké médiá informovali, že medzi zadržanými boli aj dve po rusky hovoriace ženy - matka s dcérou moldavského pôvodu, ktoré sympatizujú s dosluhujúcim prezidentom Donaldom Trumpom.

Viac o téme: KongresPolícia USANancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu