Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump vyprovokoval násilný útok na demokraciu, hovorí kanadský premiér Trudeau

Justin Trudeau Zobraziť galériu (2)
Justin Trudeau (Zdroj: SITA/AP)

TORONTO - Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok vyhlásil, že americký prezident Donald Trump vyprovokoval útok násilných výtržníkov na demokraciu. Bola to Trudeauova zriedkavá priama kritika Trumpa, píše tlačová agentúra AP.

Trudeau bol posledné štyri roky opatrný v kritizovaní Trumpa, pretože 75 percent vývozu Kanady ide do Spojených štátov. Premiér však v piatok novinárom povedal, že vinu za udalosť, ktorú označil za "šokujúcu, hlboko znepokojujúcu a úprimne skľučujúcu", treba pripísať Trumpovi a ďalším politikom.

"To, čoho sme boli svedkami, bol útok násilných buričov na demokraciu, podnecovaný súčasným prezidentom a ďalšími politikmi," uviedol Trudeau. Dodal, že demokracia nie je automatická - vyžaduje si každodennú prácu -, a mať politický systém, v ktorom porazená strana elegantne odstúpi, je skutočný úspech.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Trudeau však zdôraznil, že demokracia v USA, najbližšom spojencovi Kanady, je odolná. Podľa jeho slov Kanaďania očakávajú "debatu, ktorá je založená na spoločne uznávaných faktoch". Na otázku, či sa Trudeau neobáva, že jeho výroky poškodia vzťahy s americkými republikánmi, premiér odpovedal: "Je mimoriadne dôležité, aby sme sa postavili na obranu demokracie."

"Slová majú následky. Rozhodnutia urobené osobami pri moci majú priamy vplyv na správanie ľudí a inštitúcií," doplnil Trudeau. Trudeau a Trump väčšinou spolu vychádzali dobre, ale Trump v minulosti označil Trudeaua za "slabého" a "nečestného".

A sľuboval, že donúti Kanadu platiť, lebo Trudeau vyhlásil, že sa v obchodných rokovaniach nenechá šikanovať. Trump sa vyhrážal clami na autá z Kanady a zaviedol ich na kanadskú oceľ a hliník. Kanadský premiér kritizoval v piatok Trumpa v súvislosti so stredajším útokom prezidentových podporovateľov na Kapitol, sídlo Kongresu vo Washingtone, ktorý si vyžiadal päť ľudských životov vrátane policajtovho.

Viac o téme: PremiérKanadaWashingtonSpojené štátyJustin TrudeauDonald Trump. Toronto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu