Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS FOTO Slávenie Vianoc bolo na Ukrajine takmer bez rúšok: Pandémia preťažuje nemocnice

Pravoslávne Vianoce na Ukrajine. Zobraziť galériu (2)
Pravoslávne Vianoce na Ukrajine. (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

ĽVOV - Hoci Ukrajina zápasí so šíriacou sa pandémiou koronavírusu, ktorý preťažuje zdravotný systém, štvrtkové slávenie pravoslávnych Vianoc sa vo všeobecnosti konalo bez rúšok alebo rozstupu medzi ľuďmi. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

V horskej dedine Iľci sa v malom chráme zišiel dav veriacich bez rúšok, ktorí bozkávali ikony a neskôr stáli vonku pred budovou tesne vedľa seba a sledovali sprievod hudobníkov. V dňoch medzi Novým rokom a Vianocami boli hlavné ulice západoukrajinského mesta Ľvov plné oslavujúcich ľudí, mnohí popíjali teplé nápoje a pozorovali davy prechádzajúce okolo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pravoslávne Vianoce na Ukrajine.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Krajina susediaca so Slovenskom a so 42 miliónmi obyvateľov zaznamenáva približne 9000 nových ochorení COVID-19 denne; počas epidémie zomrelo už vyše 19.500 ľudí. Ukrajina zavádza od piatka 8. januára rozsiahly lockdown, počas ktorého budú zatvorené školy a miesta zábavy a reštaurácie nebudú môcť obsluhovať zákazníkov za stolmi. Lockdown bude trvať prinajmenšom do 25. januára.

Pravoslávne Vianoce na Ukrajine.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Podľa názoru mnohých Ukrajincov však tieto opatrenia prichádzajú neskoro. "Na zabránenie masovému zhromažďovaniu ľudí boli potrebné preventívne a karanténne opatrenia. Tie sa neurobili," povedal šéf úradu patológie v Ľvove Borys Ribun. "Takže si myslím, že budú následky," dodal.

Viac o téme: RúškaUkrajinaKoronavírusPravoslávne Vianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu