Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na plynovode, ktorý prepravuje ruský plyn cez Ukrajinu na Slovensko, došlo k výbuchu: Dodávky nie sú ohrozené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/IHA)

KYJEV - Na ukrajinskom úseku plynovodu, ktorý zemným plynom zásobuje aj európske krajiny, došlo v sobotu k mohutnej explózii, informovala agentúra Ukrinform. Dodávky plynu do Európy by nehoda na ukrajinskej časti plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod nemala ovplyvniť, dodala agentúra DPA.

Prevádzkovateľ siete Ukrtransgaz však už medzičasom varoval obyvateľov mesta Lubny v Poltavskej oblasti, že môže dôjsť k výpadkom v dodávke plynu. Na miesto výbuchu - v blízkosti obce Chalepci v Poltavskej oblasti, ležiacej v stredovýchodnej časti Ukrajiny - bolo vyslaných 40 hasičov. Nateraz nie sú správy o obetiach a zranených.

Okolitým dedinám tiež nič nehrozí. Príčina výbuchu a rozsah škôd zatiaľ nie sú známe. Podľa DPA očití svedkovia zverejňujú na sociálnych sieťach videozáznamy veľkej ohnivej gule na oblohe.

Dodávka plynu z Ukrajiny na Slovensko je plynulá

Preprava plynu na vstupnom bode z Ukrajiny na Slovensko je plynulá. V reakcii na sobotnú explóziu na ukrajinskom úseku plynovodu prepravujúcom ruský plyn to uviedol špecialista externej komunikácie a PR spoločnosti Eustream Pavol Kubík. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) informoval, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené.

"Preprava na vstupnom bode z Ukrajiny je plynulá. Podľa informácie od kolegov z GTSOU by táto udalosť nemala mať dosah na medzinárodný tranzit," povedal Kubík. Situáciu preveroval aj Sulík, ktorý je v kontakte s predsedom predstavenstva SPP - distribúcia Františkom Čuprom. "Obyvatelia Slovenska môžu zostať pokojní, plyn k nám v týchto chvíľach naďalej prúdi. Dobrou správou je, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené. Samozrejme, sme pripravení na všetky scenáre a v prípade zhoršenia situácie vieme využiť zásobníky, ktoré máme naplnené," ubezpečil šéf rezortu hospodárstva.

Sulík pripomenul, že v súčasnosti majú viaceré európske krajiny nadbytok plynu. "Zažili sme výnimočne teplý december a zároveň tu máme aj ekonomický útlm. Aj z týchto dôvodov bola spotreba plynu nižšia ako za normálnych okolností," vysvetlil.

Viac o téme: PlynovodVýbuchDodávkySibírUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu