Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Zmeny na hraniciach s Rakúskom: Opatrenia sa sprísňujú! V hre je aj režim pre pendlerov

Situácia v Rakúsku sa nezlepšuje
Situácia v Rakúsku sa nezlepšuje (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

PRAHA - Rakúsko od polnoci z piatka na sobotu zavedie z dôvodu silnejúcej koronavírusovej pandémie kontroly na hraniciach. Následne na budúci týždeň dôjde k obmedzeniu počtu hraničných priechodov. Zmeny sa dotknú aj režimu na našich spoločných hraniciach. Uviedol to štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.

O zmenách na sociálnej sieti Twitter vo štvrtok informoval aj český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Dodal, že ďalšie pravidlá pre cestovanie zostávajú rovnaké: karanténa je povinná, pričom z nej existujú výnimky.

Spravodajský server Novinky.cz pripomenul, že Rakúsko od 19. decembra rozšírilo varovanie pred cestovaním na takmer všetky krajiny.

Po príchode z rizikových štátov musia ľudia ísť do desaťdňovej karantény. Izoláciu je možné ukončiť predčasne podrobením sa PCR testu s negatívnym výsledkom. Na tento test je možné ísť najskôr v piaty deň po vstupe do Rakúska.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Uvažuje sa o sprísnení režimu pre pendlerov, upozornil Klus

Ako uviedol Klus, od polnoci z piatka na sobotu dôjde k sprísneniu režimu a posilneniu kontrol aj na našich hraniciach s Rakúskom. Zavedenie pravidelných kontrol podľa neho zabezpečia rakúski vojaci, policajti aj zdravotníci. Treba preto počítať so spomalením premávky a možným zdržaním.

"Na budúci týždeň, zrejme od stredy, by malo dôjsť aj k obmedzeniu počtu hraničných priechodov, teda zatvoreniu menších hraničných prechodov. Zatiaľ však nebolo špecifikované, o ktoré má ísť, no hlavné hraničné prechody určite zostanú otvorené. Údajne sa uvažuje aj o sprísnení režimu pre pendlerov. Hneď, ako budeme mať bližšie informácie, budeme vás o všetkom informovať," doplnil Klus.

JEDNA DOBRÁ A PÁR HORŠÍCH „CESTOVATEĽSKÝCH“ SPRÁV: RAKÚSKO 🇦🇹 OD SOBOTY ZAVÁDZA KONTROLY NA HRANICIACH DO SLOVINSKA...

Uverejnil používateľ Martin Klus Piatok 8. januára 2021

Aktuálne teda pri príchode z Rakúska u nás naďalej platí povinná 10-dňová domáca karanténa. Možno ju predčasne ukončiť najskôr na piaty deň po vstupe na Slovensko na základe preukázania sa negatívnym COVID-19 testom (PCR-testom alebo aj antigénnym testom). Viac podrobností nájdete tu.

Zmeny hlási aj Slovinsko

Do Slovinska bude podľa Klusa od soboty možné vstúpiť aj na základe preukázania sa negatívnym antigénovým testom na ochorenie COVID-19. V takomto prípade zaniká povinnosť podstúpiť karanténu. Test však nesmie byť starší ako 48 hodín. 

Od piatka sa v Slovinsku opäť zatvárajú lyžiarske strediská, pričom zákaz zhromažďovania a pohybu občanov medzi tamojšími regiónmi bol predlžený do 18. januára.

Pre osoby vstupujúce do Slovinska sa však na vybraných hraničných priechodoch s Chorvátskom a na letisku Jožeta Pučnika v Ľubľane podľa Klusa skončí možnosť rýchleho testovania.

Viac o téme: HraniceČeskoKontrolyRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu