Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novým rakúskym ministrom práce sa stane Martin Kocher: Nahradí plagiátorku Aschbacherovú

Christine Aschbacherová
Christine Aschbacherová (Zdroj: Facebook/Christine Aschbacher)

VIEDEŇ - Novým rakúskym ministrom práce sa stane šéf viedenského výskumného inštitútu (IHS) Martin Kocher (47). Ten vo funkcii nahradí ministerku práce a rodiny Christine Aschbacherovú, ktorá podala v sobotu demisiu po zverejnení podozrení z plagiátorstva svojich záverečných akademických prác. Agendu týkajúcu sa rodinných záležitostí a mládeže prevezme po Aschbacherovej súčasná ministerka pre integráciu Susanne Raabová. Informoval o tom na nedeľňajšej tlačovej konferencii rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Ekonóm a vysokoškolský učiteľ Kocher prevezme kľúčový rezort práce v čase koronavírusovej krízy a jeho hlavnou úlohou preto bude obnova hospodárstva po pandémii a vysporiadanie sa s rekordnou nezamestnanosťou, ktorá dosiahla úroveň 11 percent, píše agentúra APA. Kocher vedie inštitút IHS od septembra 2016 a od júna 2020 je aj predsedom jeho fiškálnej rady. Kurz označil Kochera, ktorý nie je na rozdiel od svojej predchodkyne Aschbacherovej členom Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ale nestraníkom, za uznávaného odborníka.

"Teším sa na túto výzvu a mám veľkú motiváciu," vyhlásil Kocher a ako prioritu svojej novej pozície uviedol takisto boj proti pandémii COVID-19 a akútnej kríze súvisiacej s koronavírusom. Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen sa chce s Kocherom stretnúť ešte v nedeľu a na pondelok je následne naplánované zloženie prísahy.

Aschbacherová podala demisiu v sobotu krátko po zverejnení podozrení z plagiátorstva, ktorého sa údajne dopustila pri písaní svojej diplomovej a dizertačnej práce. Dizertačnú prácu o manažmente v inovatívnych podnikoch odovzdala minulý rok na STU v Bratislave. Viac ako pätina textu má byť podľa zistení rakúskeho odborníka na plagiátorstvo Stefana Webera plagiátom.

Kritici namietajú aj to, že práca je obsahovo veľmi povrchná a napísaná kostrbatou nemčinou. Politička vo svojom vyhlásení uviedla, svoje práce vždy písala podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, a dôverovala hodnoteniu renomovaných profesorov. Dodala, že odstupuje, aby chránila svoju rodinu pred "nepriateľstvom, politickou agitáciou a urážkami".

Viac o téme: MinisterkaPlagiátorstvoViedeňRakúskoChristine Aschbacherová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu