Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Srdcervúce SLOVÁ starostu najzničenejšieho mesta v Chorvátsku: Po zemetrasení ho musia takmer celé zbúrať

Škody po zemetrasení v Chorvátsku Zobraziť galériu (11)
Škody po zemetrasení v Chorvátsku (Zdroj: SITA/AP)

ZÁHREB - Mesto Petrinja, ktoré najviac zasiahlo utorkové zemetrasenie v Chorvátsku, bude nutné z 90 percent zbúrať. Podľa chorvátskeho denníka Večernji list to povedal starosta Darinko Dumbović. Silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo sedem ľudských životov a značné materiálne škody, zničilo prakticky celé centrum a viacero budov v celom meste nebude možné kvôli vážnym škodám už využívať.

Petrinja leží v tesnej blízkosti župného správneho strediska mesta Sisak. V meste s udávanou rozlohou okolo 42 kilometrov štvorcových žije vyše 24.000 ľudí.

Slovensko posiela po zemetrasení do Chorvátska spacie vaky, postele či ohrievače

„Dnes je Petrinja mestom, ktoré takmer celé spadne. Až do včerajška (2. 1.) bola šanca, že sa zbúra (len) zo šesťdesiatich až sedemdesiatich percent, dnes (3. 1.) som ale dospel k poznaniu a pravde - zničených bude 90 percent mesta. To je jednoducho Hirošima, ktorá priniesla smútok a nešťastie pre každého,“ vyhlásil starosta.

V utorok, deň po prvom zemetrasení s intenzitou 5,1 stupňa, udrel v regióne Banovina (Banije) juhovýchodne od Záhrebu ešte ničivejší otras o sile 6,4 stupňa. Najzasiahnutejšie boli mestá Petrinja, Sisak a Glina a okolité obce. Podľa chorvátskej televízie HRT bolo poškodených viac ako 2000 rôznych objektov.

Srdcervúce SLOVÁ starostu najzničenejšieho
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Oblasť Petrinja, kde sa nachádzalo epicentrum zemetrasenia, sa pritom stále chveje. Podľa katedry geofyziky Prírodovedeckej a matematickej fakulty v Záhrebe tam bolo od pondelka 28. decembra zaznamenaných 374 následných otrasov, pričom v piatok a do sobotňajšieho popoludnia 109.

Chorvátsko držalo deň smútku za obete zemetrasenia

V sobotu (2. 1.) držalo Chorvátsko deň smútku za obete ničivého zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo sedem ľudských životov, niekoľko desiatok zranených a rozsiahle materiálne škody. V celej krajine boli na budovách štátnych inštitúcií a miestnych úradov spustené vlajky na pol žrde.

Chorvátsko sa spamätáva zo zemetrasenia: Krajina držala štátny smútok za obete katastrofy

Ľudia v postihnutej oblasti v centrálnej časti krajiny naďalej žijú v strachu. Kvôli zvýšenému stavu vody v riekach sa totiž obávajú aj možných záplav, napísal denník Večernji list.

Srdcervúce SLOVÁ starostu najzničenejšieho
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z tohto dôvodu boli pre toky riek Sávy a Kupy vyhlásené mimoriadne protipovodňové opatrenia. Tamojší denník napísal, že protipovodňové hrádze popraskali v siedmich lokalitách. Pukliny na mostoch a násypoch podľa denníka vyvolali znepokojenie v meste Sisak.

Viac o téme: ZemetrasenieChorvátskoŠkodyPetrinja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu