Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Ničivé zemetrasenie v Indonézii: Počet obetí stúpol na 56

Zemetrasenie v Indonézii Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Indonézii (Zdroj: SITA/AP/Rudy Akdyaksyah)

JAKARTA - Na 56 stúpol počet obetí zemetrasenia s magnitúdou 6,2, ktoré v piatok zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. Informoval o tom v nedeľu tamojší Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB), píše agentúra Reuters.

Viac ako 820 ľudí utrpelo zranenia a zhruba 15.000 muselo byť evakuovaných, dopĺňa Reuters. Podľa svedkov sa v dôsledku zemetrasenia zrútilo viacero budov, vrátane miestnej nemocnice. BNPB upozorňuje, že ďalšie zemetrasenie v regióne by mohlo spôsobiť tsunami.

Zemetrasenie v Indonézii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Sadly Ashari Said)

Silné zemetrasenie je len jednou z viacerých prírodných katastrof, ktoré Indonéziu postihli krátko po Novom roku. Záplavy v provinciách Západné Sulawesi a Južný Kalimantan si tento mesiac vyžiadali dokopy najmenej desať obetí. Najmenej 28 ľudí zas zahynulo pri zosuvoch pôdy v provincii Západná Jáva, informuje Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Zemetrasenie v Indonézii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Rudy Akdyaksyah)

Navyše, len niekoľko hodín pred piatkovým zemetrasením zasiahlo vo štvrtok rovnaký región zemetrasenie s magnitúdou 5,9 a poškodilo viacero domov. Indonézia so svojimi viac ako 17.000 ostrovmi a vyše 260 miliónmi obyvateľov leží na tzv. Ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na Zemi, kde sa stretáva niekoľko tektonických platní a pravidelne tam dochádza k zemetraseniam. V roku 2018 zomreli tisíce ľudí pri ničivom zemetrasení a následných vlnách tsunami, ktoré postihli mesto Palu ležiace taktiež na ostrove Sulawesi.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu