Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za účasť na nevydarenom prevrate v Turecku dostalo doživotie vyše 90 osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký súd udelil v stredu doživotné tresty 92 obžalovaným vrátane bývalých generálov za pokus o narušenie ústavného poriadku. Proces sa týkal nevydareného pokusu o štátny prevrat frakciou tureckej armády z roku 2016.

Proces, zameraný na incidenty v hlavnom štábe pozemných síl, sa začal v roku 2017. Celkovo bolo obžalovaných 132 osôb. Z 92 trestov doživotia bolo 12 s priťažujúcimi okolnosťami - ide o najťažšiu možnú formu trestu v Turecku, píše tlačová agentúra DPA. Ďalších 28 ľudí dostalo tresty s rozličnou dĺžkou odňatia slobody; niektorí na vyše 19 rokov. Obvinenia sa pohybovali od pokusu o vraždu až po členstvo v ozbrojenej teroristickej organizácii. Súd oslobodil deväť osôb spod všetkých obvinení, zatiaľ čo v prípade troch ľudí bude súdne konanie pokračovať.

Turecko z pokusu o prevrat, ktorý sa odohral 15. júla 2016, obviňuje islamského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v USA, a uväznilo tisícky osôb za údajné napojenie naňho. Gülen, niekdajší spojenec tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, popiera akúkoľvek úlohu v neúspešnom pokuse o tento prevrat s bilanciou 250 mŕtvych.

Ankara označuje Gülenovo hnutie za teroristickú organizáciu a obviňuje ho z infiltrovania kľúčových štátnych inštitúcií počas desaťročí. V Turecku stále prebieha niekoľko súdnych procesov súvisiacich s daným prevratom.

Viac o téme: DoživotiePrevratSúd Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu