Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prvý krok na ceste k zmiereniu: Grécko a Turecko obnovili rokovania o východnom Stredomorí

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

ISTANBUL - Grécko a Turecko v pondelok - po takmer piatich rokoch - obnovili rokovania o sporných námorných hraniciach vo východnom Stredomorí a o energetických otázkach, uviedla agentúra AFP s odvolaním na tureckého diplomata.

Neočakáva sa, že rozhovory vedené gréckym diplomatom vo výslužbe Pavlosom Apostolidisom a námestníkom tureckého ministra zahraničných vecí Sedatom Önalom dosiahnu výrazný pokrok, mohli by však pomôcť zmierniť napätie medzi oboma susedmi NATO.

Grécko vedie s Tureckom vo východnom Stredomorí dlhodobý spor o teritoriálne vody a ložiská zemného plynu. Napätie medzi Tureckom na jednej strane a Gréckom a Cyprom na strane druhej eskalovalo vlani v lete, keď Ankara - spolu s vojenskými plavidlami - vyslala ku gréckemu ostrovu Kastelorizo prieskumné plavidlo Oruč Reis. V dôsledku toho boli turecké a grécke ozbrojené sily uvedené do stavu bojovej pohotovosti.

Grécko nedávno uzavrelo s Talianskom a Egyptom dohody o vymedzení práv na námorný prieskum a rokuje s Albánskom, aby ich vzájomný spor o námornú hranicu bol postúpený medzinárodnému súdu.

Viac o téme: RokovaniaGréckoTureckoStredomorie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu