Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vandali vo Francúzsku nasprejovali svastiky na desiatky hrobov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

PARÍŽ - Neznámi vandali nasprejovali svastiky na desiatky hrobov na cintoríne vo francúzskom meste Fontainebleau, ktoré sa nachádza v metropolitnej oblasti Paríža. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

"Som šokovaný a znechutený tým, čo sme objavili dnes ráno, že bolo tak mnoho hrobov znesvätených svastikami," uviedol starosta mesta Frederic Valletoux. Zdôraznil, že miestny cintorín sa stal terčom takéhoto "ohavného" zločinu po prvý raz. Prisľúbil, že sa pričiní o vypátranie a potrestanie páchateľov. Podľa miestnych médií bolo posprejovaných skoro 70 hrobov. Postihnuté rodiny o poškodení čo najskôr informujú a farbu dajú z hrobov umyť, píše DPA.

Terčom vandalov sa minulý rok stali dva židovské cintoríny v regióne Alsasko ležiacom na severovýchode Francúzska. V tamojšom meste Westhoffen neznámi páchatelia nasprejovali začiatkom decembra na viac ako 100 náhrobných kameňov svastiky a antisemitské grafity. V obci Quatzenheim zase vlani vo februári posprejovali hákovými krížmi na židovskom cintoríne 96 náhrobkov.

Narastajúci počet antisemitsky motivovaných činov, ktorých bolo v roku 2018 hlásených polícii o 74 percent viac než rok predtým, spôsobil znepokojenie vo Francúzsku, ktoré je domovom najväčšej židovskej, ale aj najväčšej moslimskej menšiny v Európe.

Viac o téme: CintorínHrobyVandaliSvastikaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu