Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dvaja španielski expremiéri vypovedali pred súdom

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy (Zdroj: TASR/AP Photo/Paul White)

MADRID - Bývalí španielski premiéri Mariano Rajoy a Jose Maria Aznar vypovedali v stredu pred súdom, ktorý prerokúva obvinenia z nelegálneho financovania bývalej vládnej Ľudovej strany (PP). Informovali o tom denník El País a agentúra AFP.

Podľa obžaloby mali ľudovci tajné bankové účty, na ktoré prichádzali nepriznané stranícke príjmy. Tieto účty, ktoré strana údajne využívala na vyplácanie finančných bonusov členom strany a ich spolupracovníkom, spravoval pokladník PP Luis Bárcenas. Súdny proces v kauze finančného škandálu PP sa začal 8. februára a potrvá až do mája.

Mariano Rajoy, ktorý bol predsedom vlády v rokoch 2011–2018, v stredu poprel obvinenia, že zničil účtovné dokumenty od Bárcenasa. "Nezničil som to, čo som nikdy nemal v rukách," povedal. Bývalý pokladník tvrdí, že Rajoy o celom systéme tajného financovania strany vedel. Expremiér to však dôrazne popiera. Rovnako to popiera aj José María Aznar, španielsky premiér z rokov 1996-2004.

Počas výpovede pred súdom tiež odmietol utorkové vyjadrenia bývalého poslanca PP Jaimeho Ignacia del Burga, podľa ktorého expremiér schválil vyplatenie finančných náhrad ďalšiemu členovi strany. Prokuratúra pre Bárcenasa v súvislosti s tajnými účtami žiada päťročný trest odňatia slobody. Bývalý pokladník PP si už odpykáva 29-ročný trest, na ktorý ho odsúdili v inom prípade korupcie. Ľudovci sú v súčasnosti hlavnou opozičnou stranou. Na čele vlády stojí od roku 2018 socialista Pedro Sánchez.

Viac o téme: Súd ŠpanielskoMariano RajoyJose Maria Aznar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu