Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Taiwan hlási prvý prípad infekcie od apríla: Prenášačom je pilot z Nového Zélandu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

TCHAJ-PEI - Na Taiwane zaznamenali v utorok prvý lokálny prenos nákazy koronavírusom od apríla. Na vine ukončenia obdobia 253 dní bez prípadu infekcie je jeden pilot z Nového Zélandu, od ktorého sa podľa taiwanského rezortu zdravotníctva nakazila žena-tridsiatnička. Informovala o tom agentúra AFP.

Minister zdravotníctva Čchen Š'-čung vyhlásil, že žena mala pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2 po tom, čo prišla do kontaktu so zahraničným pilotom nemenovanej taiwanskej leteckej spoločnosti. Tento pilot-šesťdesiatnik zatajil osoby, s ktorými prišiel do kontaktu, i svoje aktivity po tom, čo ho v nedeľu označili za prenášača vírusu. Čchen ďalej informoval, že pilotovi teraz hrozí pokuta vo výške 60.000-300.000 nových taiwanských dolárov (zhruba 1742-8710 eur). Podľa tamojších úradov po príchode na Taiwan tento muž navštívil viacero miest na ostrove vrátane obchodného domu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Šéf rezortu zdravotníctva na tlačovej konferencii tiež informoval, že zdravotné úrady kontaktovali 13 zo 167 ľudí, ktorí sa s nakazenou ženou osobne stretli, a nariadili im domácu izoláciu s tým, že čoskoro budú všetci pretestovaní. Taiwan tesne po vypuknutí pandémie v susednej Číne uzatvoril svoje hranice a zaviedol prísne karanténne opatrenia. Odvtedy tam zaznamenali 770 prípadov nákazy a len sedem úmrtí. Po dvoch mesiacoch od ohlásenia prvých prípadov sa podarilo úplne zamedziť lokálne prenosy nákazy.

Od 12. apríla boli všetkými prípadmi infekcie občania, ktorí na ostrov pricestovali z cudziny, a hŕstka zahraničných sezónnych pracovníkov. Väčšina cestujúcich musí po príchode stráviť dva týždne v karanténe. Podmienkou jej opustenia je negatívny výsledok testu. Piloti však v súčasnosti na Taiwane podliehajú miernejším nariadeniam - po každom príchode zo zahraničia musia v domácej karanténe stráviť len tri dni.

Viac o téme: Nový ZélandTaiwanKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu