Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kruté vytriezvenie Švédska, po rekordnom šírení KORONAVÍRUSU po prvýkrát doporučuje rúška

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švédsko bude prvýkrát odporúčať nosenie rúšok, a to vo verejnej doprave. Okrem toho na mesiac zavrie verejné zariadenia, pokiaľ nie sú nevyhnutne dôležité, ako napríklad plavárne alebo knižnice. Oznámil to dnes švédsky premiér Stefan Löfven. Do švédskych štatistík dnes pribudlo 9654 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je doteraz najviac. Prekonaný tak bol rekordný nárast zo štvrtka, kedy do štatistík pribudlo 8881 prípadov, vyplýva zo štatistík švédskeho zdravotného úradu.

Švédsko známe svojím pomerne benevolentným prístupom voči pandémii dnes zaviedlo doteraz najprísnejšie opatrenia proti šíreniu vírusu. "Nie je možné sa vrátiť k normálnemu každodennému životu. Pandémia je otázka života a smrti," povedal Löfven na tlačovej konferencii. Švédsko sa teraz stretáva s prudkou druhou vlnou pandémie a rekordné počty nových prípadov evidovalo takmer každý týždeň v uplynulých dvoch mesiacoch. V desaťmiliónovej škandinávskej krajine sa pritom doteraz nakazilo 357.466 ľudí. Dohromady má covid-19 vo Švédsku 7993 obetí, z toho 100 pribudlo do priebežnej bilancie dnes. "Situácia je naďalej veľmi vážna," povedal dnes Löfven.

Až do 24. januára zostanú podľa premiéra uzavreté posilňovne, plavárne a knižnice. Rúška by podľa neho mali nosiť cestujúci v prostriedkoch verejnej dopravy v špičkách. Podľa premiéra doteraz Švédsko prijímalo správne opatrenia v pravú chvíľu a robí tak aj teraz. Napríklad už od 20. novembra Švédsko zakázalo podávať v reštauráciách, krčmách a baroch alkohol po 22:00 hodine. Novo bude tento zákaz platiť už od 20:00.

Švédske úrady sú terčom kritiky kvôli tomu, že nedokázali pred infekciou ochrániť najmä najzraniteľnejších občanov v domovoch seniorov. Za zlyhanie to označil aj kráľ Carl XVI. Gustav. Švédsko má síce najväčší počet úmrtí súvisiacich s COVIDOM-19 v pomere k počtu obyvateľov zo severských štátov, ale z porovnania s hociktorými ďalšími európskymi krajinami nevychádza najhoršie. Napríklad porovnateľne ľudnatá Česká republika ku dnešku eviduje už 610.006 prípadov nákazy koronavírusu a 10.163 úmrtí pacientov s chorobou COVID-19. Švédsko sa pritom vo svojej stratégii boja proti chorobe COVID-19 až doteraz vyhýbalo nariaďovaniu rúšok a uzáver a jeho stratégie je vo svete vnímaná ako značne neortodoxný.

Viac o téme: RúškaŠvédskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu