Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V niektorých krajinách štandard, v tejto novinka: Švédsko prvýkrát odporučí nosenie rúšok

Švédsky premiér Stefan Löfven
Švédsky premiér Stefan Löfven (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Švédska vláda sa v stredu avizovala, že 7. januára začne v krajine platiť odporúčanie nosiť ochranné rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy počas dopravnej špičky. Urobila tak v deň, keď Švédsko zaznamenalo rekordný denný prírastok 243 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, približuje agentúra Reuters.

Vo Švédsku už od začiatku pandémie neplatia takmer žiadne obmedzenia, aké zaviedli vo väčšine krajín sveta. Tamojšia vláda len 18. decembra zmenila svoj prístup a vôbec prvýkrát od vypuknutia pandémie avizovala odporúčanie nosiť ochranné rúška; avšak bez udania presného termínu, ktorý oznámila až v stredu, približuje Reuters. Premiér Stefan Löfven zároveň vtedy na tlačovej konferencii oznámil viacero nových epidemiologických opatrení.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vláda postupne obmedzí počet návštevníkov v obchodoch, nákupných či fitnes centrách. Ak však tieto nariadenia nepomôžu znížiť počet nových prípadov nákazy, bude Švédsko musieť pristúpiť k zatváraniu prevádzok. Stredajšie rozhodnutie predstavuje zmenu v doterajšej švédskej epidemiologickej stratégii, za ktorou stojí vplyvný lekár Anders Tegnell odmietajúci povinné karanténne opatrenia.

Tegnell doteraz tvrdil, že účinnosť nosenia rúšok pri spomaľovaní šírenia nákazy koronavírusu nebola dostatočne preukázaná. Zároveň vyjadroval obavy, že zavedenie povinného nosenia rúšok by obyvatelia, ktorí pociťujú symptómy ochorenia COVID-19, mohli využiť ako výhovorku, aby sa nemuseli izolovať od ostatných. Švédsko od vypuknutia pandémie zaznamenalo viac ako 430.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 8727 úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaRúškoŠvédskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu