Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do kresla ministrov smeruje bývalý kandidát aj ženské osadenstvo: Biden si skladá svoj kabinet

Víťaz prezidentských volieb v USA Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Víťaz prezidentských volieb v USA Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Nastávajúci prezident USA Joe Biden nominuje do funkcie ministra dopravy Petea Buttigiega, svojho niekdajšieho súpera v súboji o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany. Uviedli to americká spravodajská stanica CNN a agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

Ak jeho nomináciu potvrdí Senát, Buttigieg by sa tak stal prvým členom vlády USA, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexualite. Tímy Bidena ani Buttigiega sa však k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrili. Tridsaťosemročný Buttigieg je bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana, slúžil však aj ako spravodajský dôstojník amerického námorníctva v Afganistane. Zo súboja o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany odstúpil ešte v marci práve v Bidenov prospech.

Ešte minulý týždeň americké médiá písali o tom, že Biden zvažuje vymenovať Buttigiega do dôležitej diplomatickej funkcie - pravdepodobne na post veľvyslanca USA v Číne. Podľa CNN bolo jeho meno skloňované aj pri viacerých ďalších funkciách - najmä veľvyslanca USA pri OSN či ministra obchodu. Buttigieg zatiaľ nikdy nezastával funkciu na celoštátnej úrovni, ale napriek tomu sa vypracoval na rešpektovaného hráča na politickej scéne: napríklad v primárkach v štáte Iowa tesne zvíťazil nad protikandidátom Berniem Sandersom.

Do ministerských kresiel zasadnú aj ženy

Novozvolený americký prezident Joe Biden zvažuje vymenovať za ministerku energetiky bývalú guvernérku Michiganu Jennifer Granholmovú. Ministerstvo vnútra by mala viesť kongresmanka za štát Nové Mexiko Deb Haalandová. Informovali o tom v noci na stredu agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na informované zdroje.

Kandidátka na ministerku Jennifer
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

Granholmová (61) spolupracovala s Bidenom v čase, keď v rokoch 2009 - 2017 zastával post viceprezidenta USA v administratíve Baracka Obamu. V roku 2008 spoločne pracovali na koordinácii záchranného balíka pre automobilový priemysel. Granholmovej vedomosti a podpora obnoviteľných zdrojov energie sú podľa agentúry AFP v súlade s Bidenovým proklamovaným cieľom transformovať americký priemysel na hospodárstvo s čistou energiou a nulovými emisiami do roku 2050. Jej skúsenosti by tiež mohli pomôcť urýchliť vývoj a prijatie elektromobilov i potrebnej siete nabíjacích staníc, čo patrí medzi Bidenove priority, konštatuje AFP.

Deb Haalandová (60) sa v roku 2018 stala jednou z trojice amerických Indiánok, ktoré sa po prvýkrát v histórii USA dostali do Snemovne reprezentantov. Ak jej prípadnú nomináciu potvrdí aj Senát, stane sa prvou americkou Indiánkou na čele niektorého z vládnych úradov.

Viac o téme: PrezidentMinisterstváUSAJoe BidenPete Buttigieg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu