Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Dánsko rozširuje obmedzenia na celoštátnu úroveň

Koronavírus v Dánsku.
Koronavírus v Dánsku. (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Epidemiologické obmedzenia, ktoré v súčasnosti platia vo väčšine dánskych miest a obcí, sa od stredy rozšíria na úroveň celej krajiny. Oznámila to v utorok dánska vláda, ktorá dúfa, že sa jej tak podarí zastaviť narastajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. 

"Koronavírus si už v Dánsku získal prisilné postavenie. Miera infekčnosti je príliš vysoká a počet hospitalizovaných rastie. Príliš rýchlo," napísal na Facebooku dánsky minister dopravy Benny Engelbrecht. "Rozšírime (preto) čiastočný lockdown na celú krajinu," dodal. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Od 7. decembra platia najväčších dánskych mestách - Kodani, Aarhuse a Odense - obmedzenia, podľa ktorých musia byť zatvorené školy, bary, reštaurácie, športoviská i kultúrne centrá. Od 10. decembra sa reštrikcie rozšírili aj na ďalších 31 obcí. Vo zvyšku krajiny začnú platiť 16. decembra od 16.00 h a potrvajú najmenej do 3. januára. 

Dánsko hlásilo v utorok rekordný denný nárast takmer 3000 novonakazených. Celkový počet doteraz zaznamenaných prípadov tak už v tejto krajine s 5,8 miliónom obyvateľov presiahol 116.000. Koronavírus si tam vyžiadal aj 961 úmrtí. Kodanský starosta Lars Weiss označil nárast počtu prípadov za "desivý". Poukázal pritom na fakt, že v súčasnosti má pozitívne výsledky 4,3 percenta testovaných, zatiaľ čo ešte na začiatku decembra to bolo len 2,5 percenta.

Viac o téme: ŠkolyDánskoVládaRozšírenieMestáObceObmedzeniaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu